Hírek

Illatok, amiktől menekülnek a darazsak

A darazsak sokszor megtelepszenek a teraszon vagy az erkélyen és szeretnénk minél gyorsabban megszabadulni tőlük, mert a csípésük rendkívül fájdalmas. A látszat ellenére a darazsak elriasztása nem nehéz. Elég az illatokat bevetni ellenük, mert van néhány olyan, amitől kifejezetten menekülnek.

A darázscsípés erős fájdalommal, égő érzéssel és duzzanattal jár. Általában egyetlen csípés nem mutat semmilyen negatív egészségügyi hatást, de allergiások esetében akár anafilaxiás sokkot is okozhat. A száj, a torok vagy a nyelv területén történt csípés szintén veszélyes, mert a kialakuló duzzanat akár el is zárhatja a légutakat.

Előfordul, hogy egy darázs többször is megcsíp, vagy egyszerre többen is belénk csípnek, ilyenkor hányás és ájulás léphet fel, még azoknál is, akik nem allergiásak.

Érdemes megjegyezni, hogy a darazsakat vonzzák a sötét színek és az erős illatú parfümök és kozmetikumok.

A kertben viszont elsősorban a virágok és az érett gyümölcsök keltik fel az érdeklődésüket. Ezenkívül imádnak a tányér körül repkedni, ha a szabadban fogyasztjuk el az ebédünket. Mindenütt megjelennek, ahol édességet és édes italokat éreznek.

A darazsak szívesen fészkelnek teraszokon, erkélyeken és padlásokon. Ha el szeretnénk kerülni őket,

érdemes tudni, hogy nem szeretik a majoránna, a kakukkfű, a menta és a levendula illatát.

Ha ezeket elhelyezzük azokon a területeken, ahol szívesen tartózkodnak, hatékony módszernek bizonyulhat a darazsak távoltartására.

A terasz vagy erkély, valamint a korlátok lemosása víz és ecet vagy szegfűszegolaj oldatával szintén segít a távol tartásukban. A kávé illata szintén elriasztja őket, sőt szétszórt babszemek végleg költözésre bírják őket. Ezenkívül nem szeretik a citrom, a fokhagyma és a teafaolaj illatot sem. 

És egészen biztosan nem fogják szeretni az asztalra helyezett citromszeleteket sem, amelyekbe  szegfűszegeket szúrunk.


 

Forrás: interia.pl