Hírek

Idén az alpesi gőte az év kétéltűje

Az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya nem véletlenül választotta az alpesi gőtét, hazánk egyik legritkább és kevésbé közismert kétéltűjét az év kétéltűjének, ugyanis magyarországi fennmaradása több tényező miatt is veszélyben forog. Csak ritkán találkozhatunk vele középhegységeinkben, szórványos előfordulásának köszönhetően.

Az alpesi gőte Nyugat-Európától Délkelet-Európáig nagy elterjedési területen fordul elő, alapvetően hegyvidéki állat, akár 2500 méter tengerszint felett is előfordulhat. Hazánkban főként az Alpokalján él stabil állománya, de megtalálható az Őrségben, a Bakonyban, a Mátrában, a Bükkben, valamint a Zempléni-hegységben is – írja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. 

Főként a hűvös, csapadékos területekhez kötődik, előnyben részesíti az erdei élőhelyeket. Élőhelyei főleg üde bükkösökben és gyertyános-tölgyesekben találhatóak. Nászidőszakban tiszta vizű hegyi tavakban, patakokban, forrásokban, ciszternákban, kiöntésekben vagy keréknyomokban kialakult tócsákban tartózkodik.

A párzás a vízben történik, a hím a vízfenékre rakja az ondótokot, melyet a nőstény kloákájával beszippant. 1,5-2 mm átmérőjű petéit egyesével vízinövényekre vagy kövekre ragasztja. A peték szürkés, barnás színűek. A párzást és peterakást követően a kifejlett állatok általában elhagyják a vizet, de egyes példányok akár őszig is abban maradhatnak. Lárváik kifejlődését követően szeptember végén, október elején vonulnak telelni sziklák, gyökerek alatti üregekbe, vastag avar alá.

Tápláléka elsősorban vízi rovarokból, lárvákból, csigákból, pókokból áll. A gőtelárvák alsóbbrendű rákokkal, szúnyoglárvákkal és kisebb testű vízi rovarokkal táplálkoznak.

A kifejlett alpesi gőte teljes testhossza 8-12 cm, a nőstények nagyobbak a hímeknél.

A hím hátoldala kékes vagy palaszürke, néha márványozott. Nászidőszakban a hímek gerincvonalán a fejtetőtől a farokvégig alacsony, sárgásfehér él húzódik, amelyen szabályos sorban elhelyezkedő sötét foltok sorakoznak. A hasa egyszínű narancssárga. A nőstény háta zöldes, világos- vagy sötétszürke, márványozott. Háti éle nincs, hasa a híméhez hasonlóan narancssárga. A tarajosgőték és a pettyes gőte hasa sötéten foltozott, ezáltal az alpesi gőte könnyen megkülönböztethető tőlük.

Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100 000 forint.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/MME