Hírek

Lazultak a farkaselejtést érintő korlátozások Svájcban

A svájci kormány által prezentált vadászati rendelet alapján, júliustól a gazdák már akár fegyverrel is védekezhetnek a farkasok ellen, haszonállataik megvédése érdekében. A módosított rendelet elsősorban azon területeken könnyíti meg a farkasok lelövését, ahol a vadon élő állatok korábban kimutatható kárt okoztak a lakosoknak.

A módosítás előtti rendelet szerint korábban tíz haszonállat megölése volt a határ, de most már hat haszonállat után is végezhetnek az állattartók a farkasokkal. Továbbá a rendelet kimondja, hogy lakott területen is elejthető válik a farkas, ha látszólag nem riad meg az embertől, azzal az indokkal, hogy veszélyt jelenthet a lakosokra.  

A legfrissebb adatok szerint 2022 végén 26 falkában mintegy 250 farkas élhetett Svájcban, a legtöbb a kelet-svájci Graubünden kantonban. Tavaly haszonállatok százait, köztük főleg juhokat ragadtak el.

A CHWolf állatvédelmi egyesület szerint Olaszországban és Franciaországban még több farkas él: míg a francia földeken 300-400 példányról tudni, addig Olaszországban 800-1000 között lehet a farkasok száma.

Mivel a határok a hegyekben húzódnak, a farkasok gyakran vándorolnak át ezekből az országokból Svájcba.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu