Hírek

Évek helyett pár hónap alatt virágzásra bírhatók a fák egy új módszerrel

Normál esetben egy fa hosszú évekig növekszik, mire virágot hoz. Így több évtizedig tart, mire egy új fajtát (ami mondjuk szárazságtűrőbb) kinemesítenek. Most azonban egy tudóscsapatnak sikerült elérni, hogy a néhány hónapos fák is virágot és termést hozzanak - ezzel jelentősen lerövidítve a nemesítéshez szükséges időt.

A Georgiai Egyetem Warnell Erdészeti és Természeti Források Iskola és a Franklin Művészeti és Tudományos Főiskola tudósai

a CRISPR génszerkesztés módszerével érték el, hogy az általuk létrehozott nyárfák néhány hónap alatt virágozzanak.

Normál esetben erre 7-10 évet kellene várni. Eredményeikről a New Phytologist című tudományos lapban számoltak be.

„Az eddig publikált módszerek a korábbi virágzás elérésére következetesek nem voltak, de labormunka intenzívek igen.” – idézi C.J. Tsait, a Georgiai Egyetem Winfred N. „Hank” Haynes professzorát és a Georgia Kutatási Szövetség neves tudósát a Phys.org.

„Azonban a CRISPR módszerrel szerkesztve a virágzást elnyomó gént képesek voltunk a virágzási időt hét évről 3-4 hónapra, és az egész évig tartó fejlődését a virágzatnak pár napra csökkenteni.

Rhan Zhou, Tsai posztdoktori kutatótársa korábban a nemek megállapításán dolgozott a fűz- és nyárfáknál. Az ő tapasztalatát felhasználva döntött úgy a csapat, hogy a CRISPR szerkesztéssel változtatnak egy nőstény-specifikus nemváltó gént a nőnemű nyárfánál.

Véleményük szerint ez egy kifizetődő megoldás, tekintve hogy a korábbi virágzással megkerülhető a fák hosszú reprodukciós ideje. Néhány hónap alatt Tsai és csapata új hímnemű virágzatokat fedezett fel, ami a sikeres nemváltást erősítette meg.

Ez a módszer úttörő jellegű lehet a fák kutatása terén, ahol a projektek több évtizedig is tartanak, ellentétben az élelmiszertermő növények kutatásával. Azzal, hogy lerövidítik az időt, mire egy fa termést hoz, a tudósok képesek lesznek kontrollált keresztezést végezni, és gyorsabban kiértékelni az így létrehozott egyedek tulajdonságait. Például ezzel a módszerrel olyan fákat lehet nemesíteni, melyek jobban bírják a szárazságot, vagy az extrém hőmérsékleteket, és ezek a tulajdonságok rövidebb idő alatt megmutatkoznak.

A mostani kísérletbe azért választották a nyárfát, mert potenciális bioenergiai vonatkozása van a termesztett fásszárúak között, és a DNS-üket korábban teljes egészében feltérképezte az Energiaügyi Hivatal – mondta el Tsai. Normál esetben a nyárfáknál évek telnek el, mire kiderül a fák neme.

„A rövidciklisú virágzás kiritkus és időszerű az évelő termesztett fásszárúak gyorsabb nemesítésének és genomikai szelekciójának lehetővé tételéhez” – tette hozzá Tsai.

A tudós és csapata még egy felfedezést tett a virágfejlődés kapcsán: a nőnemű nyárfák esetében nagyobb esély van az úgynevezett trimonoeciára, amikor ugyanazon a növényen hím, nőnemű és hímnős virágok vannak. Normál esetben a nyárfa kétlaki, azaz hím és nőnemű fák vannak. Azonban a felgyorsított virágzással Maria Ortega, Tsai erdei funkcionális genomikai laboratóriumának egyik tudományos főmunkatársa szokatlan hímivarú virágok fejlődését figyelte meg, vagy éppen teljes hím és nőivarú virágokét a nőnemű nyárfákon, melyeket a csapat tanulmányozott.

Még egy érdekes felfedezést tettek a CRISPR módszerrel létrehozott fákon a tudósok:

egy extra gén segítségével csökkenteni lehetett a fák magja körül termelődő vattaszerű képződményt, melynek a magok terjesztésében van szerepe. Ez az, ami tavasszal sok allergiás ember életét megkeseríti.

Azonban a tudósok megtalálták a módját, hogy blokkolják a virágzásért felelős gének ezen szakaszát, amivel szinte teljesen eltűnt a vattaszerű képlet a magokról.

Ugyan a módszerhez további kutatások szükségesek, de pozitív változást hozhat az allergiától szenvedők számára. „Ez biztosítja azt a molekuláris alapot, mely a szőrtelen magvak kifejlesztéséhez szükséges, amivel csökkenthető az allergének terjedése a városi területeken vagy az intenzíven kezelt faültetvényeken” – tette hozzá.

A magok körüli vattaszerű képlet változása nemcsak a módszer működését erősítette meg, hanem új lehetőségeket teremtett a fák termésérlelésének és szaporodásának feltárására is.

„Ez a munka sok új lehetőséget nyitott meg az alapvető szaporodásbiológiai tulajdonságok kutatására” – mondta Tsai. „A rövidebb időintervallum pedig több lehetőséget adhat a hallgatóknak saját kutatási projektjeikhez, ahelyett, hogy olyasmibe kezdenének bele, ami évekig vagy egy évtizedig tart, mire eredményt hoz.”

Forrás: phys.org