Hírek

Kirepültek az albínó füsti fecske fiókák Jánoshalmán

Jánoshalmán albínó füsti fecske fiókák születtek, amelyek mára már ki is repültek a fészekből. A teljes albinizmus nagyon ritka jelenség az állatvilágban.

Az albinizmus jegyeit viselő (csökkent vagy hiányzó pigmentációjú), hófehér tollazatú és piros íriszű madarak kimondottan ritkák a természetben. A pigmenthiány ilyenkor a bőrben és a szemekben is jelentkezik.

Olyan madarakkal időről-időre találkoznak madárkutatók, amelyek tollazatából hiányzik a melanin nevű festékanyag, ezért világosabb színűek, mint az az adott fajra jellemző szín lenne.

Alapszínük fakó, esetleg piszkosfehér, ezek a leucisztikus, festékhiányos példányok. – A teljes albínizmus ennél sokkal ritkább jelenség – erősítette meg Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület szóvivője.

Fehér tollak a fecskefészekben

A jánoshalmi Déli ASzC Jánoshalmi Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium tanüzeme évek óta fecskementő állomásként is működik, hiszen mint azt Zámbó Gábor igazgatóhelyettestől megtudtuk, a tanüzem, a sertéstelep kiváló életteret ad a fészkelő madaraknak. „Komoly fecskeállomány fészkel itt évek óta, ami azt mutatja, hogy

az állattartásnak a rovarfauna fenntartásán keresztül rendívül pozitív hatása van egyes madárfajok, például a füsti fecskék fészkelő állományára”

– mondta el az igazgatóhelyettes.

„Éppen állategészségügyi vizsga zajlott nálunk, amikor egy kollégám észrevette, hogy fehér tollak látszódnak ki az egyik fecske fészkéből. Így derült ki, hogy fehér fecskék is kikeltek. Ezután madártani szakemberek is megnézték a fészket és megállapították, hogy a fiókák közül kettő albínó” – tájékoztatott Zámbó Gábor. Hozzátette, a fiókák már kirepültek a fészekből. 

A szülőmadarak mindkét tagja a fajra jellemző színű tollazatú. A fiókákat meggyűrűzték. Ez a fecskecsalád még abban is különleges, hogy fészküket egyedi helyre építették, a diszkóól mennyezetről lelógó lámpa tetejére fészkeltek.

Az állatok színe fontos a természetben

„Az állatok színének több szempontból is fontos szerepe van. Nem véletlenül olyan színnel születnek, amilyen a faj jellege. Hiszen, szerepe lehet a rejtőzködésben, kiemelten a zsákmányállatoknál. Azonban, ez nem azt jelenti, ha egy állat ettől eltérő színnel születik mindenképpen vesztes, de eltérő színe okán lehet némi hátránya. De, fontos kiemelni, hogy ez nem azt jelenti, hogy feltétlenül lesz is” – fogalmazott Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője. Hanga Zoltán arról, hogy miért alakulhat ki eltérő szín az állatvilágban elmondta, a természet így működik, próbálkozik. Mint, mondta volt már albínó nutria is az állatkertben, ami ennél a rágcsálónál igazi ritkaságszámba megy.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu