Hírek

Több száz négyzetkilométeres a világ legnagyobb növénye

Tudósok felfedezték a világ eddig ismert legnagyobb növényét, egy nagyjából 4500 éves tengeri füvet, mely mintegy kétszáz négyzetkilométeren terül le Ausztrália nyugati partjainál, a tenger fenekén.

Úgy 4500 éve egyetlen mag befészkelte magát egy jó adottságú helyre valahol a mai Shark-öbölben, Ausztrália nyugati partjainál. A magból az emberi jelenlét hiányában viszonylag zavartalanul akkora növény hajtott ki, amely ma nagyjából 200 négyzetkilométernyi tengerfenéken terülhet el – írta a The Guardian online kiadása szerdán.

A Posidonia australis faj – más néven szálas gömbfű vagy szalagfű – gyakori növény Ausztrália déli partjai mentén. Amikor azonban a tudósok az öböl tengerifű-szálainak genetikai különbségeit kezdték felderíteni, rejtélyre akadtak.

A tudósok nagyjából 18 ezer genetikai jelzőanyagot (markert) vizsgáltak meg a faj változatai után kutatva, hogy egy helyreállítási projektben felhasználható példányokat válasszanak ki – mondta Jane Edgeloe, a Nyugat-ausztráliai Egyetem (UWA) kutató hallgatója.

Ehelyett kiderült, hogy egyetlen növény alkotja az egész mezőt, mely gyöktörzse segítségével terjedt szét.

„Úgy tűnik, a kétszáz négyzetkilométeres tengerifű-mező egyetlen, kolóniát képező példányból terjedt szét”

– mondta a kutató.

Ez az egyetlen növény olyan, mint egy víz alatti rét: élőhelyet nyújt teknősöknek, delfineknek, tengeri teheneknek, rákoknak, halaknak.

A szalagfű gyöktörzsei évente akár 35 centimétert is nőhetnek. Ennek alapján az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) megjelent tanulmány szerzői úgy becsülték, legalább 4500 év kellett ahhoz, hogy ekkorára nőjön.

A növény óriási, sűrű mezőket alakított ki, sok helyen ameddig a szem ellát, nem is látni mást, mint a tengeri fű kiterjedt telepeit. Szálai néhol csak tíz centiméteresek, máshol akár egyméteresek is lehetnek.

A növény azért is különleges, mert megtalálta a módját, hogy fennmaradjon a Shark-öböl helyenként kétszeres sótartalmú vizeiben. Az öböl vízhőmérséklete 15 és akár 30 Celsius-fokos változhat.

Fennmaradása a tudósok szerint azzal függhetett össze, hogy a növény mindkét felmenőjének összes kromoszómáját megőrizte, ami „vele született” genetikai változatosságot jelent.

„Ahelyett, hogy génjei felét az egyik, a másik felét a másik felmenőjétől kapta volna, a növény az összeset megtartotta” – magyarázta Elizabeth Sinclair, a tanulmány társszerzője.

A Shark-öböl szalagfűjének mérete nagyjából 200 négyzetkilométer (20 ezer hektár), így jóval nagyobb, mint a világ leghatalmasabb növényeként emlegetett, 43 hektár kiterjedésű, Utah állambeli nyárfa.

Forrás: MTI