Lapszemle

Feltárulnak Gemenc csodái

Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejének szinte teljes egésze természetvédelmi oltalom alatt áll. A fokozottan védett területek nem látogathatók, a védett erdőrészletekben pedig csak szigorú szabályok betartásával barangolhatunk. A Gemenc Zrt. által fenntartott tanösvények, például az interaktív Molnárka tanösvény, ugyanakkor segítik az erdő csodáinak megismerését.

Végighaladva rajta játékos, érdekes és élményszerű formában ismerkedhetnek meg a legkisebbek is a gemenci ártér állataival, egyedi növénytársulásaival, meseszerű gombáival és lebilincselő történelmével.

A 11 állomásból álló interaktív Molnárka tanösvény a Gemenci Állami Erdei Vasút Malomtelelő és Lassi megállói között kanyarog az erdő szívében.

Már a megközelítése is izgalmas, hiszen az erdőgazdaság ökoturisztikai központjából, Pörbölyről érdemes erdei vasúttal megtenni a majd 8 kilométeres utat Lassi állomásig, ahonnan elindulhatunk a közel 2 kilométeres túrára. A tanösvény gyalogosan és kerékpárral egyaránt megközelíthető.

Kövesd a molnárkát

Ártérleső vízi tanösvény

Az egész napos, kb. 14 km-es túra során a Rezéti-Dunán evezve az ártéri erdő világába is bepillanthatunk. A túra a pörbölyi Ökoturisztikai Központból indul. A regisztráció és a felszerelés átvétele után a résztvevők kisvasúttal utaznak Nyárilegelőre, ahol a 2 és 4 személyes túrakenukat vízre teszik. A kenutúra a rétisasok, barna kányák, hódok, kócsagok és szürke gémek birodalmán keresztül vezet a Rezéti-Dunán, Nyárilegelőtől egészen a Senki-szigetig. A képzett túravezetők közreműködésével a kevésbé gyakorlott vagy kezdő vízitúrázókra is emlékezetes élmények
várnak, ám 7 évesnél fiatalabb gyerekeknek nem ajánlják.

A túrák időpontjáról a Gemenc Zrt. honlapján tájékozódhatnak. A korlátozott számú férőhely miatt előzetes bejelentkezés szükséges a Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központjában telefonon, e-mailben vagy személyesen.

Az ösvény kabalafigurája a tavi molnárpoloska, vagyis a molnárka, aki házigazdaként kíséri végig az állomásokon a turistákat. A látogatók információt kaphatnak egyebek mellett a gemenci erdő kialakulásáról, az ártéri erdőben élő nagyvadról, a madárvilágról, az erdei virágokról, gombákról, jellegzetes fafajairól, az ártéri erdőgazdálkodásról, valamint az évszázados hajómalmokról. A tanösvény egyik megállója az időszakos vízjárású Malomtelelő-tó partján található, ahol a madármegfigyelő toronyból jó szerencsével rétisast és fekete gólyát is láthat a kiránduló.

A tanösvény egész évben látogatható.

Bármely évszakban érdemes kilátogatni az ártéri erdőbe, mert mindig más arcát mutatja. Tavasszal ligeti csillagvirág, kora nyáron nyári tőzike tündököl, ősszel a keményfás ligeterdő színkavalkádja ejti ámulatba az embert, télen pedig a gímszarvasrudlik és a vaddisznókondák is hamarabb észrevehetők.

Látogató- és családbarát jellege, valamint a szemléletformálásban betöltött szerepe miatt a tanösvény 2014-ben elnyerte Az Év Ökoturisztikai Létesítménye díjat.

Ökoturisztikai csomópont

Ha már meglátogatjuk a tanösvényt, akkor érdemes hosszabb időt is eltölteni a környéken. Lassi megálló sok élményt ígér. Ez a környék több mint másfél évszázada – a Duna szabályozása előtt – átkelőhely volt, hiszen itt volt a folyó főmedre.

A csárdában a környékbeli hajósok, halászok, kereskedők találkoztak, nagy beszélgetéseket folytattak, miközben ráérősen várták a kompot.

Ezért is nevezték el lassítónak a területet, később a nevet egyszerűsítették, így lett Lassi. Az állomás mellett álló romantikus hangulatú erdészházban és a hozzá tartozó épületben alakította ki az erdőgazdaság a halászati kiállítást, amely bemutatja a halászat eszközeit, a halászok életmódját, és egy izgalmas dioráma segítségével bepillantást nyerhetünk a víz felszíne alatti élővilág mindennapjaiba is. A kisebb épületben ártéri terepasztal és egy halászháló-készítő műhely is életre kelt.

Miután megtekintettük a kiállítást, érdemes egy kicsit kifújni magunkat, a hangulatos pihenőpark, erdei játszótér, esőbeálló és kiépített tűzrakó hely erre kiválóan alkalmas. De ez még semmi! Itt található Magyarország egyetlen varsamászókája. Ennek a szabadtéri játéknak a segítségével a gyermekek játszva ismerhetik meg a dunai halászati kultúra kiemelkedő eszközének, a varsának a működését.

Pihenésünk közben nemcsak a kisvonatról leszálló útitársakat üdvözölhetjük, hanem a kéktúrázókat is,

hiszen az Alföldi Kéktúra szekszárdi dombvidékét a bajai Duna-híddal összekötő szakasza közvetlenül érinti a megállót.

Hajómalmok emléke

A Molnárka tanösvény másik végén az erdei vasút Malomtelelő megállója található, már mesebeli neve is múltat idéző. Közel kétszáz éve Baja környékén 70-80 hajómalom őrölte a gabonát. Ezeket a különleges vízi építményeket télen a jégzajlás elől védett helyre kellett vontatni. Ez a terület alkalmas volt erre a feladatra, hiszen a folyó főmedre akkor a jelenlegi Rezéti-Duna volt, amelynek azóta tóvá alakult mély, öbölszerű lefűződésében teleltek át ezek a vízi szerkezetek.

Körülbelül egy kilométert kell gyalogolni Lassitól déli irányba, hogy elérjünk Nyárilegelőre.

Itt a vonatról általában a vízitúrázók szoktak leszállni, hogy a speciális teherkocsikról leemeljék és vízre bocsájtsák a kenukat. Gemencen tehát, ha valaki vízitúrázni akar, akkor ahhoz először bizony kisvonatoznia kell. Persze mindez még különlegesebbé teszi a kenutúrák hangulatát.

Baricz Árpád

Fotó: Csontos Péter

Forrás: A Mi Erdőnk