Hírek

Megtisztítjuk az erdőt!

A modern ember talán legnagyobb jele a Földön, a maga után hagyott szemét. A világ népességének növekedése, a túlfogyasztás, a fokozott energiaigény mind-mind felelősek a növekvő hulladék mennyiségért, az egész világon, így Magyarországon is.

Mára a hulladék gyűjtésére és elszállítására jó megoldást kínál a települési hulladékgyűjtő hálózat és a hulladéklerakó udvarok sokasága, de egyesek mégis más utat választanak. Elszomorító, hogy a szervezett gyűjtési rendszer és az újrahasznosítás fénykorában még mindig sokan használják az erdőt „szemét ügyeik intézésére.”

Az EGERERDŐ Zrt. erdészei terepi munkájuk során kiemelt figyelmet fordítanak az erdőbe kihordott szemét figyelésére és gyűjtésére.

Egy-egy eldobott csomagolás, kitett szemeteszsák, matrac, ágyrúgó még viszonylag egyszerűen gyűjthetők, de amikor több 100 köbméter szemétről van szó, ennek gyűjtése nagyobb szervezési feladatot és anyagi terhet jelent.

Az erdőgazdaság területén 18 szektorban azonosítottak be összesen 200 köbméter illegális hulladékot tartalmazó lerakó helyet. Felszámolásuk a Tisztítsuk meg az országot! pályázati program keretében valósul meg, összesen 6,7 M forintból.

„Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megye állami erdeiben, többek között Ózd, Arló, Bátor, Tard, Sirok, Bátonyterenye, Bekölce községhatárban végzünk szervezett hulladékmentesítési akciót. A pályázat három fő pillére az illegális telepek felszámolása, a további hulladék lerakás megelőzése, és a környezettudatos erdőlátogatásra ösztönző szemléletformálás” – közli ifj. Ősz Gusztáv, az EGERERDŐ Zrt. programkoordinátora.

A hulladék számos formában és típusban megtalálható az erdőn, így építési, háztartási, elektronikai hulladékon át egészen a veszélyes hulladékig, jellemzően ömlesztve, a települések közeli erdők útjainak szélén.

Ezeket konténerbe gyűjtve juttatják el a helyi hulladékkezelő szervezetnek.

A program második lépéseként a felszámolt illegális telepeket különböző eszközökkel fogják védeni. Az erdészeti útra való bejutást sorompókkal tudják leghatékonyabban megoldani. Ahol viszont az autósforgalom elől nem zárható le sorompóval az erdő, ott kamerarendszert terveznek kiépíteni a terület folyamatos megfigyeléséhez.

A program harmadik pilléreként a kommunikációra helyeznek hangsúlyt. frekventált helyeken tájékoztató táblákon hívják fel a figyelmet az illegális szemétlerakás veszélyeire, köztük az élővilágra gyakorolt negatív hatásaira.

Emellett hirdetési felületeiken plakátok formájában hívják fel a látogatók figyelmét a helyes szemétkezelés fontosságára.

Az EGERERDŐ Zrt. terepi munkatársai mellett a Központ dolgozói is elköteleződöttek a tiszta környezet mellett, így 2021.04.30-án saját maguk is hulladékmentesítési akciónapot szerveznek Felsőtárkányban, az élhetőbb tiszta erdőkért.

A teremtett világot óvni és védeni kell! Az erdőgazdaság, a civil szervezetek és a helyi természetvédő közösségek mellett Ön is tehet a nemes ügy érdekében!

Forrás: EGERERDŐ Zrt.