Hírek

Gratulálunk dr. Biró Boglárka!

A női innovációs díjakat 2010-ben hozta létre a Copa-Cogeca Nőbizottsága. Az idén Női gazdálkodók az éghajlati innováció vezetőülésében címmel hirdették meg. Jelentős eredmény, hogy az 5 döntős között volt dr. Biró Boglárka erdőmérnök. A fődíjat a spanyol, a különdíjat az olasz versenyző kapta.

Az Innovation award for Women farmers (Innovációs díj női gazdálkodók számára) célja, hogy bemutassa a női gazdálkodók hozzájárulását a vidékfejlesztéshez, az erdészethez és a mezőgazdálkodáshoz, valamint hírül adja a számos innovatív megközelítést, amelyeket a nők alkalmaznak.

Amíg a női gazdálkodók az EU mezőgazdasági munkaerejének 35%-át képviselik, mindössze 30%-uk vezetője vagy tulajdonosa a gazdaságnak, a nők 80%-át pedig a „tulajdonos házastársaként” sorolják be. Az idei díj révén azt kívánták bemutatni, hogy a női gazdálkodók hogyan támogatják az új üzleti modellek fejlesztését, és  milyen szerepet töltenek be az éghajlatváltozás okozta kihívásainak kezelésében. 

A versenyre 42 pályázat érkezett az EU tagállamaiból, amelyekből a Copa-Cogeca szervezőbizottsága öt döntőst választott, egyikük dr. Biró Boglárka, a SEFAG Zrt. Lábodi Erdészetének fahasználati ágazatvezetője.

A magyar szakember 21 év óta dolgozik erdőmérnökként. Az egyik vezető állami erdőgazdaságnál és saját gazdaságában egyaránt a fenntartható mezőgazdaság és erdőgazdálkodás gyakorlatát alkalmazza. Arra törekszik, hogy összehangolja földgazdálkodási szemléletét a helyi viszonyokkal, és ezzel csökkentse a növénytermesztés és a vadgazdálkodás közötti ellentétet. Pályaműve az Erdő- és mezőgazdaság integrációjának lehetősége címet viselte.

Forrás: SEFAG/NAK