Hírek

Új természetismereti központ jön létre a Nyugat-Mecsekben

Az aktív ökoturizmus fellendülésével egyre nagyobb az igény az élményközpontú és természetközeli szolgáltatások iránt. A Mecsekerdő elkötelezett a térség turisztikai desztinációinak fejlesztésében, ezúttal egy határmenti együttműködés keretében a Nyugat-Mecsekben új természetismereti központ jöhet létre. A projekt nyitókonferenciája 2020. november 25-én zajlott.

Az EAGLE nevet viselő horvát-magyar két éves projekt keretében izgalmas infrastrukturális fejlesztések, továbbá turisztikai és ismeretterjesztő szolgáltatások várhatóak a Dráva mindkét oldalán.

Pécs-Árpádtetőn a Mecsextrém erdei kalandpark szomszédságában működik a Mókus Suli Erdészeti Erdei Iskola, melynek helyén hamarosan egy új funkciókkal teli természetismereti látogatóközpont, a Mecsek Discovery Center várja a felfedezőket.

A közel ötszáz négyzetméteres, kétszintes új épület a fenntarthatóság jegyében közel nulla energiaigényű létesítményként épül.

Turisztikai szempontból a komplexum legfontosabb része a kiállítótér lesz. Az „Emberek a Mecsekben” témát bemutató 140 m2-es tematikus kiállítás játékos és innovatív módon ötvözi majd a helytörténeti, természetismereti és természetvédelmi érdekességeket.

Szintén a projekt része a már meglévő Mókus tanösvény fejlesztése, a közép-hegységek madárvilágát bemutató új tartalom kidolgozása és a tanösvény digitális alapokra helyezése.

Ezek a természetismereti szolgáltatások a látogatócsoportok mellett családok, turisták számára is elérhetővé válnak, ráadásul az évente több tízezer vendéget vonzó Mecsextrém Park közelsége komplex, egész napos programkínálatot tesz lehetővé.

A Partnerség nem titkolt célja, hogy egymást erősítve ösztönözzék a természetjárást, a két ország felfedezését.

A közös fejlesztések része ezért a horvát és a magyar végpontok összekötése a virtuális térben – például VR-szemüvegek segítségével a fizikai távolságtól függetlenül 3D-ben is megnézhetjük a határon túli látnivalókat.

A projekt számos további elemet tartalmaz, a természetismereti és túravezetői képzések, kerékpáros és madármegfigyelő rendezvények szervezésétől a többnyelvű mobilalkalmazásig. Horvátországban új kilátó épül, valamint egy tájház és egy boros pince rekonstrukciójára is sor kerül.

PROJEKT ADATOK

EAGLE Projekt: Enhancing the Adventure Generating Local Environment Pitomaca-Pécs, Desztináció alapú fejlesztés Pitomaca és Pécs vonzáskörzetében

Időszak: 24 hónap, 2020. november 1-jén indult

Partnerség: Pitomacai Önkormányzat (vezető partner), Mecsekerdő Zrt., Pitomacai Turisztikai Egyesület

Költségvetés: Teljes költségvetés közel 1,7 millió euró, ebből a Mecsekerdő Zrt 872 506,82 euró támogatás nyert

A projekt az INTERREG V-A Magyarország-Horvátország Kooperációs Program 2014-2020 keretében, az Európai Unió támogatásával valósul meg.

Forrás: Mecsekerdő Zrt.