Hírek

Megérkeztek az első erdei vándorok a Zemplénbe

Az első csoport érkezésével a Zemplénben is elkezdődött az Erdei Vándortábor, pénteken. A gyerekek és kísérőik kora délután értek Pálházára, ahol az ÉSZAKERDŐ Zrt. munkatársai fogadták őket és elindult egy hétig tartó vándorlásuk.

A varázslatos erdei környezet és a kirándulás mellett számos program várja őket: Pálházán megnézik a Középkori Vízimalmot és Sütőházat, a Pálházi Állami Erdei Vasúton utaznak Rostalló állomásig, vadászkutyás bemutatón is részt vehetnek, ahol vérebek és gazdáik mutatják be sokszor nem könnyű munkájukat.

Az első csoport tagjai az erdőgazdaság munkatársaival faültetéssel állítottak emléket az Erdei Vándortábor Zempléni útvonal idei elindulásának.

A faültetés célja az is, hogy felhívja a diákok figyelmét az erdők és a fák szerepére, amit a klímaváltozás elleni fellépésben és a fenntartható gazdálkodásban töltenek be. A 2020-as év fájának, a tatár juharnak egy csemetéje került a földbe, a tábor közelében. A szervezők és a gyerekek egyaránt abban bíznak, hogy évtizedek múlva már a nagyra nőtt fa árnyékában pihenhetnek meg kirándulás közben.

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. által második alkalommal meghirdetett Zempléni programot 22 csoport választotta, ezekbe több mint 550-en jelentkeztek. Az ország sok pontjáról, például a fővárosból, Pest és Baranya megyéből, valamint az Alföldről is érkeznek gyerekek. Az útvonal számos csodálatos helyet kínál: a táborozók gyönyörködhetnek a Nagy-Péter-mennykő, a Kerek-kő, vagy a Sólyom-bérc panorámájában, érintik az István-kúti Nyírjest és a Mlaka-rétet, de a „bevállalósabbak” akár a Regéci-várat vagy a Megyerhegyi tengerszemet is meglátogathatják egy hetes kirándulásuk alkalmával.

Az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda már negyedszer szervez Vándortáborokat, az Erdei Vándortábor immár 9 útvonalának lebonyolítását az Országos Erdészeti Egyesület fogja össze.

A gyerekek megismerhetik a Bakony, a Börzsöny, a Mátra, a Mecsek, a Pilis, a Vasi-hegyhát, a Zemplén, valamint idén először a Zselic és a Vértes természeti, illetve kulturális értékeit.

Forrás: ÉSZAKERDŐ Zrt.