Hírek

A sakktáblavirágtól a pestisgyógyszerig – különleges vadvirágok Somogyban

A májusi kirándulások alkalmával a szokásosnál is több nyíló vadvirágot láthatunk Somogyban is. A színpompás mezőkön igazi ritkaságok is élnek, védett fajok is.

Főként a folyókhoz, tavakhoz közeli nedves, mocsaras réteket kedveli az egyik legkülönösebb megjelenésű hazai vadvirág, a kockás liliom. Somogy megyében elsősorban a déli, Dráva menti területeken és a Zselicben láthatjuk. Vékony szárát nagy, súlyos, bókoló virágok hajlítják meg. A virágok a legtöbbször lila alapon fekete kockásak, szerencsés kirándulók azonban találkozhatnak fehér színű példányokkal is. A nedves területek lecsapolása miatt élőhelyei visszaszorultak. Ehhez hozzájárult, hogy a hagymás növény szaporodása lassú, csak 5-8 év után virágzik először.

A zselici gyertyános-tölgyes erdőkben él a boldogasszony papucsa orchidea. Nevét csónakra vagy papucsra hasonlító, zöldessárga virágáról kapta. A zárt lombkoronát nem kedveli, napfényes, ligetes helyeken fordul elő.

Magyarország legnagyobb eszmei értékű növényei közé tartozik, egy tő elpusztítása 250 ezer forintjába kerül a tettesnek.

Élőhelyeit több helyen biztonsági okokból elzárták, csak szervezett túrákon láthatók. 

Belső- és Külső-Somogy rétjein is előfordul a szibériai nőszirom. Keskeny, hegyes, sásszerű levelei és vastag szára akár méteres magasságig nőhet.

Élénk, ibolyáskék virágai csodálatos látványt nyújtanak, főként, hogy példányai többnyire csoportban élnek. A szépsége ellenére legyünk vele óvatosak: nemcsak védett, hanem erős hánytató és hashajtó hatása miatt mérgező is.

Májusban virágzik a baljós nevű közönséges méreggyilok. A növénynek kicsiny, fehér, csillag alakú virágai és paprikára hasonlító, hegyes termése van, ezért népiesen vadpaprikának nevezik. Érdekessége, hogy a múltban a mérgek, betegségek ellenszerének tartották, kígyómarást, egyes források szerint pestist próbáltak vele gyógyítani – pedig valójában mérgező növényről van szó.

A négy növénykülönlegességen túl több száz faj bontogatja a szirmait ezekben a hetekben, köztük rengeteg védett és fokozottan védett. A SEFAG Zrt. szakemberei ezért arra kérik a kirándulókat, hogy a kijelölt túrautakon maradva csodálják a természet szépségeit.

Ne tapossák le és főként ne ássák ki és vigyék haza a vadvirágokat!

Legtöbbjük, különösképp a ritka fajok ugyanis csak speciális talaj- és környezeti viszonyok között érzik jól magukat, élőhelyükről kiszakítva elpusztulnak.

Forrás: Sefag Zrt.