Hírek

„Bio graffiti” erdő méretben – emlékerdő a Zselicben

A jövőre megrendezendő Egy a természettel Vadászati és Természeti Kiállítás tiszteletére a somogyi állami erdőket kezelő SEFAG Zrt. emlékerdőt telepített a Zselici Erdészet területén. Nem is akár milyet!

A védett erdőterület szívében kialakított egy hektárnyi gyertyános-kocsánytalan tölgyes erdő tökéletesen bemutatja a táj jellemző növény- és állatvilágát. Az Emlékerdő faállományát főként a tavaly őszi kocsánytalan tölgy makkvetés és az idei ültetésű gyertyán, valamint elegyfafajként vadkörte, madárcseresznye, barkócaberkenye alkotja majd. A fákat a szegélyeken cserjefajok – csere- és egybibés galagonya, illetve kökény – színesítik.

Az emlékerdő különlegessége lesz, hogy a 2019-ben elültetett hatvankét ezüst hárs sorfa madártávlatból a „2021” feliratot formázza meg.

Ötven év után jövőre újra hazánk ad otthon a legnevesebb vadászati kiállításnak. Az Egy a természettel mottójú programsorozat célja, hogy felhívja a figyelmet az ember és a természet kölcsönös szinergiájára. A világkiállítás a természet fenntartható hasznosítási módszereinek bemutatásával szeretné közelebb hozni a látogatókhoz a természetvédelmi célokat, amelyek teljesüléséhez szükség van többek között az erdész és vadász szakemberek folyamatos munkájára is.

A jeles eseményekhez kapcsolódó vagy történelmi személyeknek emléket állító faültetés évszázados hagyomány. Ilyenek például az Erzsébet királynő tiszteletére ültetett, megyeszerte előforduló Sissi-fák, vagy a zselici erdőben a honfoglalás ezeréves évfordulóján telepített millenniumi emlékhársas.

A SEFAG Zrt. szakemberei azt remélik, hogy a felcseperedő emlékerdő legalább olyan népszerű lesz a turisták és a kirándulók körében, mint a tavaszi virágzáskor tömegeket vonzó, illatozó hársfák.

A cég erdőtelepítési programja természetesen nem korlátozódik a szimbolikus akciókra.  Tavaly több mint 60 hektár új erdőt telepítettek a SEFAG szakemberei. Az ország erdősültségének 27 százalékra emelését célzó faültetési program idén is folytatódik, várhatóan már a települési önkormányzatok csatlakozásával.

 

Forrás: Sefag Zrt.