Hírek

Már 10 éve, hogy Eger belvárosába kinyitja kapuit az erdő

Az EGERERDŐ Zrt. 2011-ben rendezte meg először az Egri Erdészeti Nyílt Napot, melyre azóta több tízezer gyermek látogatott el, hogy jobban megismerje az erdő és az erdészek rejtélyes világát. A program évről évre megújul, érdekes titkokat mutatva meg az erdőről és az erdőért dolgozó szakemberekről.

10 év alatt az EGERERDŐ Zrt. több partnere is részt vett a népszerű interaktív programon, akik szakterületük speciális eszközeit, módszereit ismertették meg a gyerekekkel (helyi népművészek, alkotók, méhészek, Katasztrófavédelem, Magyar Madártani Egyesület, Bükki Nemzeti Park, stb.) A program a kezdetektől fogva nemzetközinek mondható, hiszen a szlovák és lengyel partnereik évről évre bemutatják az országuk erdeinek sajátosságait.

Idén a 10. alkalommal megrendezésre kerülő rendezvény alkalmából A MI ERDŐNK, A MI ERDÉSZÜNK címmel pályázatot hirdet az EGERERDŐ Zrt.. A versíró és rajzpályázat kiírásával a fő cél, hogy a gyerekek visszaemlékezzenek a nyílt napon vagy az erdőben szerzett élményeikre és ezeket versben és rajzban osszák meg!

Az évtizedes múltra visszatekintő rendezvény felejthetetlen élményt adott sok ezer gyermeknek. Sokan ott kóstolhattak először különleges erdei gyümölcsöket és a belőlük készült finom lekvárokat, szörpöket. Voltak, akik ott simogattak először vadászkutyákat vagy néztek farkasszemet egy vadállattal, fogtak vadászfegyvert, íjat.

Számos gyermek és tanár számára ott vált világossá az erdő természetes körforgása, hogy hogyan fejlődik a makkból 100-150 év után idős erdő, és ebben a folyamatban mi az erdész feladata.

Sok fiúgyermeknek hatalmas élményt jelentett, mikor egy-egy erdészeti gépmonstrumba beszállhatott, vagy felülhetett egy igazi kisvasúti hajtányra.

A látogatók megdöbbenten látták, hogy a fa használati eszközök és lakásunkba beépített faalapanyagú burkolatok, ablakok, gerenda, tető nélkül az élet sivár képet mutatna, szinte elképzelhetetlen.

Sorolhatnánk még az egy-egy állomásról kiragadott élményeket, de valószínűleg minden gyermek lelkét más érintette meg. A pályázatban ezekre a maradandó élményekre kíváncsi az EGERERDŐ Zrt.!

A járvány miatti bezártság sem akadály, hogy részt vegyenek a gyerekek a pályázaton, hiszen verset írni és rajzolni otthon is lehet! Így hát alkotásra fel! A győztesekre értékes ajándékok várnak, akár a nyertes egész osztálya számára is! További információk az EGERERDŐ Zrt facebook oldalán és honlapján is elérhető.

Várják a pályázatokat (de csakis elektronikus formában)!

Forrás: EGERERDŐ Zrt.