Hírek

Életre szóló élményeket kínálnak a vándortáborok – érdemes gyorsan jelentkezni!

13 ezernél is több felső tagozatos és középiskolás gyermek jelentkezését várják a Vándortábor Programba, amely idén nyáron több mint húsz gyalogos, kerékpáros és vízi útvonallal igyekszik betekintést adni Magyarország táji és kulturális örökségébe. A kezdeményezés részeként idén először Zarándok Táborba is lehet jelentkezni.

Immáron negyedik alkalommal szervez Vándortáborokat az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda az Országos Erdészeti Egyesülettel (OEE), a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetséggel (MAKETUSZ), a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel (MKKSZ) és a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciájának Irodájával együttműködve.

A kezdeményezés sajtótájékoztatóján Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos elmondta: a táborokban, az „év legzöldebb hetében” kiemelt figyelmet fordítanak a zöld szemlélet és a környezettudatos gondolkodás népszerűsítésére. Mint arra emlékeztetett,

a program sikere okán a helyek gyorsan betelnek, ezért az érdeklődőknek érdemes lesz igyekezniük a jelentkezéssel, amelyre egyébként január 27-től lesz lehetőség.

Az OEE által koordinált Erdei Vándortábor Programban kilenc útvonalon, 50-90 kilométeres gyalogtúrán vehetnek részt a jelentkezők – 200 csoportban méghozzá. A túra résztvevői a többi közt megismerhetik a Bakony, a Börzsöny, a Mátra, a Mecsek, a Zselic és a Vértes természeti és kulturális értékeit is. Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkár hangsúlyozta, a táborok célja, hogy megszerettessék a természetjárást a gyerekekkel, ugyanakkor kiemelten figyelmet fordítanak a környezettudatos szemléletformálásra is.

„A vándortáborok ökológiai lábnyoma minimális: a szervezők törekednek az étkezéshez újrahasznosítható és tartós csomagolóanyagok használatára, s nagy hangsúlyt fektetnek a szelektív hulladékgyűjtésre, a tudatos energia- és vízhasználatra is” – magyarázta.

A Bringásvándorok idén immáron hét útvonalon járhatják be az országot, így eljuthatnak például a Felső-Tisza-vidékre, az Őrségbe, a Bükkhöz vagy éppen a Dunakanyarba is – a jelentkezők kedvükre választhatnak a könnyebb és nehezebb útvonalak közül. „Idén először indulnak bringás vándortáborok a Gerecse – Vértes – Velencei-tó útvonalon” – árulta el Pénzes Erzsébet, a MAKETUSZ vándortábor projektkoordinátora.

Storcz Botond, az MKKSZ szakágvezetője elmondta, a Vízivándorok idén szintén hét útvonalon evezhetnek, de a Szigetköz népszerűsége miatt megduplázták az ottani táborokat, a tokaji útvonalat pedig kiegészítették Felsőbereckivel és Sátoraljaújhellyel.

Ezen kívül 90-120 kilométeres túrákkal várják a gyermekeket a Dunakanyarban, az Alsó-Dunán, Tokaj környékén, a Felső-Tiszán, a Tisza-tavon és a Körösök vidékén. Idén először Zarándoktáborral is készülnek a szervezők: a gyerekek Tihanytól Pannonhalmáig mintegy 100 kilométeres túrán tapasztalhatják meg a zarándoklás testi és lelki élményeit. A programokhoz akkreditált pedagógus-továbbképzés is társul, mely lehetővé teszi, hogy a kísérőtanárok megfelelő szakmai tudást szerezzenek a túrák szervezéséhez és lebonyolításához. A táborok részvételi díja 28 ezer forintos díja minden költséget, így a szállást, az étkezést, a belépőket és a kerékpárokhoz, illetve hajókhoz szükséges felszerelést is tartalmazza.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság