Hírek

Pörbölyre telepítik az 1896-ban épült pavilont

A Millenniumi Országos Kiállításra Habsburg Frigyes által fából építtetett, eddig Bárányfokon álló pavilont a Gemenc Zrt. a felújítás után Pörbölyön állíttatja fel. Az impozáns épület lesz a 2021-es Vadászati és Természeti Világkiállítás egyik kiállítóhelye.

A fa pavilont a szakszerű felújítás után a gemenci erdőgazdaság Pörbölyön, a népszerű, sokak által látogatott Ökoturisztikai Központjában építi újjá. Az áthelyezési munkálatok I. fázisa a napokban fejeződik be. A felújításhoz a tulajdonosi jogokat gyakorló Agrárminisztérium pénzügyi forrást ad, és azt erkölcsileg és szakmailag is támogatja.

A pavilon önmagában egyedülálló műemlék. Az impozáns, vörös fenyőből készült és vadászkastélyt mintázó épületet Habsburg Frigyes főherceg a 1896-os Millenniumi Országos Kiállításra építette vadásztrófeái bemutatására. Stílusa historizáló, mivel ötvözi a német, svájci alpesi faházak és a magyar népi építészet egyes elemeit. 1971-ben a budapesti Vadászati Világkiállítás egyik fő vidéki elemeként a Gemenci erdő északi kapujában, Keselyűsben állították fel újra a pavilont, és megnyitottak benne egy trófeamúzeumot. Később Bárányfokra helyezték át, ahol rövidesen a kiállítást bezárták, az épület utána sokáig üresen állt.

Az 1971-es Vadászati Világkiállítás 50. évfordulóján újra Magyarország ad otthont a világkiállításnak.  az esemény fontos célja – többek között – a vadászati hagyományok ápolása és megőrzése, és annak méltó közvetítése a társadalom számára. Ennek érdekében a Gemenc Zrt. fejlesztési tervet készített a Bárányfokon álló, Millenniumi Pavilon felújítására, áthelyezésére.

Az impozáns épület vadászati kulturális kiállítóhelyként fog működni.

A 2021-ben megrendezendő Vadászati és Természeti Világkiállítás egyik vidéki helyszíneként a kiállítóhely hosszú távon tudja támogatni az erdőgazdaság természetvédelmi szemléletformálását és ismeretterjesztő munkáját.

A pavilonban az eredeti rendeltetésének megfelelően gímszarvastrófea-bemutató is látható lesz.

A Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központja Pörbölyön kiváló helyszínt biztosít a gyűjtemény számára, hiszen évente több tízezer turistát lát vendégül. Innen indul a Gemenci Erdei Vasút, illetve itt várja diákjait a Gemenc Erdészeti Erdei Iskola is. A központhoz tartozó vadmegfigyelőnél gímszarvasokat és vaddisznókat láthatunk.

Ezen kívül számos kiállítás és gyűjtemény várja az érdeklődőket az erdei vasút vonal mentén (Gemenc kincsei kiállítás, Halászati kiállítás és Méhészeti Gyűjtemény).

Forrás: Gemenc Zrt.