Hírek

Vadvirágos körút a méheknek

A kanadai Calgary város tanácsosai úgy döntöttek, hogy segítenek a méheknek és a darazsaknak, azzal hogy a beépítetlen területeken a hasznos rovarok számára egy vadvirágos körutat alakítanak ki. A kezdeményezés felkeltette az iskolák és a kutatók érdeklődését.

Calgaryban tavaly kezdtek el dolgozni a méhek, darazsak és más rovarok körútjának megteremtésén, és a tudósok már bebizonyították, hogy mennyire fontos a város déli részét körbeölelő virágok folyosója.

Kiderült, hogy azokra a növényekre is szükségük van a rovaroknak, amelyeket a legutóbbi időkig gyomnövényeknek tekintettek.

A program indulása óta olyan méhek is megjelentek, melyek már a veszélyeztetett fajok listáján találhatóak. A körúton talált otthonra mintegy 15 különböző méh és darázsfaj 100 családja.

Alberta államnak most már saját méhei és méhészetei vannak, de a városok önállóan dönthetnek olyan rovarbarát megoldásokról, mely elősegíti a növények beporzását.

Calgaryban rovarok körútja egyben oktatási funkcióval is rendelkező zöld folyosó.

A város tájékoztató táblákat helyezett ki az őshonos növényekről, a terület alkotóelemeiről,

mint a homok, kavics és a fakéreg, amelyek  könnyebbé teszik a rovarok életét. Ebben a projektben mintegy 300 diák vett részt. A város munkatársai is elégedettek, hiszen a virágokkal és gyógynövényekkel beültetett területek nem igényelnek további karbantartást.

A „rovarkörút” az egyetemi biológusok munkahelyévé is vált, ahol tanulmányozzák a rovarbarát területek kialakításának a kérdését.

Calgary további terveket készít a város útmenti területeinek rovarbaráttá történő átalakítására.

Kanadában 23 város, köztük Toronto is csatlakozott a Bee Cities (Méhek Városa) programhoz, amelyet 2015-ben az USA-tól vettek át, és amely útmutatást tartalmaz a méhek megmentésére.

A torontói Yorki Egyetem tudósai közzétették a kanadai rovarok populációjával kapcsolatos kutatásuk eredményeit a Journal of Insect Conservation folyóiratban. A tanulmányban figyelmeztetnek arra, hogy több amerikai darázsfaj a kihalás szélén van. A 850 veszélyeztetett méhalkatúak közül 42  dongófajta.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy ezek a rovarok nélkülözhetetlenek a  fák, cserjék és növények beporzásához, amelyek közül számos nagyüzemi mezőgazdasági növény is található.  

A kutatás szerint a méhalkatúak élettere 70%-kal , míg a rovarok száma 2007-2016-ban közel 90%-kal csökkent, az előző 100 évben megfigyelt állapothoz képest.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu