Hírek

Madármegfigyelő a Törökbálinti Parkerdőben

A Törökbálinti Önkormányzat, a Pilisi Parkerdő Zrt. és a helyi civilek összefogásának eredményeként szépül évről évre a törökbálinti parkerdő.

Az együttműködés keretében 2018–2019 fordulóján az önkormányzat 2 millió forintos hozzájárulásával megújult a csaknem 7 kilométer hosszú sétaúthálózat vízelvezető rendszere, kijavították, lecsiszolták és lefestették a padokat és a pihenőhely mellett található esőbeállót. 20 köbméter murva felhasználásával megújították a pihenőhely környékét és a sétautakat.

Kialakított madármegfigyelő és madáretető helyen a téli időszakban az egyesület önkéntesei rendszeresen föltöltik az etetőket a Pilisi Parkerdő Zrt. által nyújtott 1500 kilogramm napraforgómagból. Egy átlagos télen ez a mennyiség akár 700 énekesmadár áttelelését is segítheti. Az egyes fajokat a kirándulók is megfigyelhetik, és részletesen olvashatnak róluk a kihelyezett ismertető táblákról. 

Az erdőgazdaság és a helyi önkormányzat együttműködésének köszönhetően az elmúlt években teljesen megújult a településhez szervesen csatlakozó erdőtömb sétaúthálózata, a pihenőhelyek környezete és az információs táblák rendszere. A felújításukban is közösen vállalnak részt, ugyanis egyetértnek abban, hogy az erdőterületen nem az egyszeri beruházások hozzák meg a várt eredményt, a rendszeres karbantartásra is legalább olyan szükség van.

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.