Hírek

Az árvízi kockázatok mérséklését modellezik

A Duna vízgyűjtőjén lévő árterületek helyreállításának vizsgálatával kíván hozzájárulni az árvízi kockázatok mérsékléséhez a tavaly kezdődött Danube Floodplain elnevezésű nemzetközi projekt.

A projekt 18 résztvevővel és 4 stratégiai partnerrel, a Duna Transznacionális Együttműködési Program keretén belül, az Interreg Europe 3,67 millió eurós támogatásával valósul meg – írja a nak.hu. Magyarországról a projektben résztvevő partnerek a Szegedi Tudományegyetem, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG), a WWF Magyarország Alapítvány, valamint társult stratégiai partnerként az Országos Vízügyi Főigazgatóság. A projekt partnerei az integrált vízgazdálkodás, a hagyományos és újszerű árvízvédekezési megoldások megfelelő kombinálása és a természetes vízmegtartás fejlesztése terén dolgoznak együtt.

A projekt magyarországi nyitórendezvényét január 23-án tartották Szolnokon. Itt elhangzott, hogy

öt kísérleti helyszínt választottak ki a szakemberek, ahol gyakorlati beavatkozások megvalósíthatóságát vizsgálják.

A Magyarországon kijelölt mintaterület a Közép-Tisza-vidéken található, Tiszapüspöki közelében. A magyar partnerek a rendezvényen nem csak a projekt célkitűzéseit mutatták be, de minél több ismeretet és tapasztalatot kívántak összegyűjteni a területen tervezett munkálatokhoz a meghívott érintett felek (vízgazdálkodási, természetvédelmi szakemberek, helyi önkormányzatok, különböző érdekcsoportok, szakmai tömörülések, civil szervezetek képviselői) segítségével.

Lovas Attila, a KÖTIVIZIG igazgatója kiemelte, hogy a projekt során példaértékű és egyedülálló együttműködés valósul meg a teljes Duna-vízgyűjtőn, azon belül pedig a Tisza-völgyben. Gruber Tamás, a WWF Magyarország Élő Folyók programvezetője a projekt célkitűzéseit és várható eredményeit ismertette. Jelezte, hogy

a projekt keretében előkészített fejlesztéseket úgy szükséges megtervezni, hogy a biológiai sokszínűségre is jótékony hatással legyenek, és hozzájáruljanak az ökoszisztémák állapotának javításához.

Ebből egyrészt a helyi lakosságnak is előnye származhat, másrészt ez által csökkenthetők az emberi beavatkozások okozta negatív környezeti hatások. Právetz Tamás, a KÖTIVIZIG árvízvédelmi referense mutatta be részletesen a mintaterületet és számolt be az ott tervezett beavatkozásokról.

Forrás: nak.hu