Hírek

Karácsonyfából édesítőszer

A tűlevél magas lignocellulóz tartalma miatt nem túl vonzó biomasszaként, és ipari felhasználásra is teljesen alkalmatlan. Egy új eljárás segítségével azonban cukor- és fenol-vegyületekké bomlik le, melyek ipari alapanyagként sokrétűen felhasználhatók.

Cynthia Kartey, a Sheffieldi Egyetem Kémiai és Biológiai Mérnöki Karának doktorandusz hallgatója fedezte fel, hogy a tűlevél hasznos kémiai anyagokká alakítható.

A fő alkotóeleme egy összetett polimer, a lignocellulóz (mely akár a tűlevél 85 százalékát is adhatja) . Mivel túlságosan komplex szerkezetű, ezért ipari felhasználásra nem alkalmas. Kartey azonban rájött, hogy glicerol (mely egy olcsó, környezetbarát anyag) és hő segítségével egyszerűbb szerkezetű elemekre bontható.

Az eredmény egy folyékony halmazállapotú bio-olaj, illetve egy szilárd halmazállapotú melléktermék, a bioszén.

Az olaj összetételét tekintve glükózból, ecetsavból és fenolból áll. Ezeket az ipar hasznosítani tudja: a glükózból édesítőszer készül az élelmiszeripar számára, az ecetsav a festékgyártásnál, oldószereknél vagy éppen az étkezési ecet gyártásánál használható fel.

Ezzel a folyamattal csökkenteni lehet a széndioxid-lábnyomot, és kevesebb biomassza kerül a hulladéklerakókba.

Dr. James McGregor, az egyetem egyik tanára hangsúlyozta: „A biomassza – azaz a növényekből nyert szervesanyagok – szerepe az üzemanyag és egyéb kémiai anyagok gyártásánál egyre nőni fog a fosszilis energiahordozókkal szemben, és a jövőben kulcsszerepet fog betölteni a világgazdaságban. Amennyiben újra fel tudjuk használni ezeket az anyagokat ahelyett, hogy kidobnánk őket, az újrahasznosítás mellett más pozitív hatásai is lesznek a folyamatnak.”

A kutatócsoport jelenleg is azt vizsgálja, hogyan lehet a szerves hulladékból értékes anyagokat kinyerni, mint például az erdészeti forrásból illetve élelmiszeriparból származó hulladékokból, vagy a söripari melléktermékekből. Azt is vizsgáljuk, hogyan lehet a szén-dioxidot hasznos szénhidrogén összetevőkké alakítani.

Forrás: phys.org