Hírek

Rekord alacsony a Duna: az iszap fogságába estek a kishajók Neszmélynél

Komáromtól Esztergomig régen nem látott alacsony vízállást mérnek a Dunán. A szakemberek véleménye szerint pedig ez még nem is a „mélypont”, hiszen az elkövetkező napokban legalább húsz-harminc centis további apadás várható.

Rekord alacsony a Duna vízszintje: kedd reggel, hat órakor Esztergomnál is megdőlt a rekord, ahol a korábban valaha mért legalacsonyabb vízszint alatt tíz centiméterrel hullámzott a folyam – írja a kemma.hu. A folyó várhatóan egy-két napon belül a fővárosnál is új negatív rekordot állíthat be. Komáromnál kedd hajnalban a vízmérce nulla pontjához képest -2 centiméternél állt a vízszint.

A Duna bizonyos szakaszain már hajózási tilalmat rendeltek el. Gyakorlatilag a folyó mellékágainak pedig megszűnt a vízpótlása.

Az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság úgy látja, hogy a helyzet a csak tovább fog romlani, mivel az előrejelzések szerint jelentősebb csapadék nem várható a Duna vízgyűjtő területén.

A rekordalacsony vízállás következtében a Duna esztergomi szakaszán ismét megjelentek a kilométereken keresztül elnyúló zátonyok. A Kis-Dunán azonban még különlegesebb látvány fogadja a járókelőket. A Szent Erzsébet híd mellett szinte teljesen kiszáradt a folyó.

Az alacsony víz régészeti leleteket is a felszínre hoz. A vízügyi igazgatóság esztergomi gátőre, Dávid Balázs például egy 13–14. századból való nyílhegyet és Szent István ezüstdénárját találta meg a Helemba-szigeten.

A leletek mellett azonban veszélyesebb dolgokat is találhatunk a Dunában. A második világháborús harcok miatt számos, gránátot, robbanótestet is rejthet még a Duna medre. Ilyen esetben a lehető leggyorsabban értesíteni kell a hatóságokat

Forrás: kemma.hu