Hírek

A vadászati világkiállítás egyik attrakciója lesz a zalai vadpörkölt fesztivál

Kulináris élvezetek, finom italok, vidám hangulat fogadja ezekben a napokban a zalai megyeszékhely belvárosába látogatókat. Megkezdődött pénteken az Országos Vadpörkölt- és Borfesztivál – Zalai Teríték.

A fesztivál 2008-ban indult útjára szüreti rendezvényként, majd a vadászatot és a hozzá kapcsolódó gasztronómiát választották fő témának. A színvonalát jelzi, hogy a 2021-ben a hazánk által megrendezendő vadászati világkiállítás egyik zalai attrakciója lesz. Ezt Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere mondta el tegnap a Széchenyi téren a fesztivál késő délutáni megnyitóján. Arról is beszámolt, hogy az egerszegi rendezvény elnyerte az Érték és Minőség Nagydíjat – írja a zaol.hu.

Vigh László országgyűlési képviselő köszöntőjében kiemelte, a zalai vadászok kiváló gazdái a vadállománynak.

A vadászatról kialakult negatív közvélekedés megváltoztatása, a tévhitek eloszlatása a fő cél

– fogalmazott Lipp Adrienn lovas vadász, aki a Széchenyi téri díszteremben megrendezett vadászati konferencia nyitóelőadását tartotta. Nemrég könyvet adott ki Diana nyeregben címmel, ebben az Úrkúton élő, két gyermeket nevelő fiatalasszony a vadászattal kapcsolatos élményeit adta közre. Több kontinensen megfordult puskásként, ritka vadak trófeáit is magáénak tudhatja.

Véleménye szerint a legjobb vadvédelem a kontrollált vadászat, ennek megismertetése érdekében előadásokat tart iskolás gyermekeknek, akik az úrkúti birtokukon láthatják a vadgazdálkodást.

A konferencián előadások hangzottak el az erdőgazdálkodásról s az afrikai vadakat fenyegető orvvadászatról is.

A nemrég alakult Zalaegerszegi Vadászegyesület is tegnap tartotta bemutatkozását. A zömmel fiatalokból álló, ez év áprilisában alakult szervezet célja a vadászati tradíciók felélesztése, népszerűsítése. Molnár Marcell alelnök úgy fogalmazott, fő céljuk a komplexitás, a vadászat kedvelői mellett a természet barátainak kínálnak programokat, széles korosztályt, családokat megszólítva. Ennek egyik elme a gasztronómia, azaz a wild food népszerűsítése. A vaddisznó- és szarvaslapockából, -szegyből készített hamburgereikkel a fesztiválon is találkozhatnak az érdeklődők.

A száznál több főzőcsapat kondérjaiba, serpenyőibe betekintve a klasszikus receptektől eltérő innovatív megoldásokkal is találkozhatott a nagyérdemű.

Erre mutatott példát az ítészek által második hellyel elismert étek, a Zalai Vadászbarátok kreációja. Ahogy érdeklődésünkre, a négytagú – Takács Pál, dr. Szabó Antal, dr. Molnár József, Miklós Beatrix – alkotta zsűri hölgytagja, a hévízi Hungarikum Programiroda igazgatója kiemelte, a Vadászbarátok párolt vaddisznóraguhoz lime-mal és chilivel ízesített sütőtökpürét kínáltak köretnek. Az ősz egyik jellegzetes zöldségét új szerepben bemutatva különleges ízvilágot teremtettek, más utat jelölve ki a hagyományos konyhához képest – tudósít a hírportál.

A délután színfoltja volt a vadászkutyák felvonulása.

A száznál több eben végignézve látszott, a Nimródok négylábú segítőinek bemutatkozása mellett mindenféle házi kedvencek seregszemléjévé szélesedett a séta. Vasárnap a szórakoztató programok sorát a Széchenyi téri csata nyitotta meg, amit hagyományőrző egyesületek mutattak be.

Forrás: zaol.hu