Hírek

150 kilométert vándoroltak

Az Erdei Vándortábor Programban résztvevő több mint 2000 diák mintegy 150 ezer kilométernyi utat járt be nyáron a hazai erdők természeti és kulturális értékeit bemutató útvonalakon. Az Országos Erdészeti Egyesület szervezésében táboroztak a Bakony, a Börzsöny, a Mátra, a Mecsek és a Pilis rengetegeiben.

A 100 iskolás csoport kísérő tanáraikkal járták végig a hazai középhegységekben kialakított öt útvonal valamelyikét. A felsős és középiskolás gyerekekből álló csoportok tagjai egy hét alatt 50-80 kilométert gyalogolva fedezték fel a hazai erdőket, összesen 150 ezer kilométert tettek meg a 65 napos táborozási időszak alatt.

A program keretében az Országos Erdészeti Egyesület a helyi állami erdőgazdaságokkal (Bakonyerdő Zrt., Egererdő Zrt., Ipoly Erdő Zrt., Mecsekerdő Zrt. és a Pilisi Parkerdő Zrt.) együttműködve alakította ki az útvonalak infrastruktúráját és a táborhelyeket, ahol a fiatalok összesen 13 ezer éjszakát töltöttek jellemzően sátrakban. A gyaloglás mellett minden tábor része volt az érintett térség kulturális látnivalóinak felfedezése, a természeti értékeket pedig vezetett erdei iskolai programokon ismerhették meg a csoportok.

Az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda által tavaly kezdeményezett program sikerét jelzi, hogy már az első nyáron szinte telt házzal zajlottak a táborok, és számos csoport jelezte, hogy már most szeretné lefoglalni a jövő évi táborozás időpontját.

A következő évi táborozásra 2019 elején lehet majd jelentkezni, az arra létrehozott internetes felületen. A következő szezonig viszont folytatódik a táborvezető pedagógusok továbbképzése. A program részeként már eddig is 700 tanár vett részt az akkreditált kiegészítő képzésen, és segítette a vándortáborok biztonságos lebonyolítását.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu