Hírek

Így kaszálnak a víz alatt

Elszaporodott a vízitök a Csónakázó tavi kisöböl közelében. A növény megakadályozza a víz zavartalan áramlását és hosszú távon a tó láposodását is okozhatja.

Speciális csónak dolgozik napok óta a város peremén lévő tavon, amit a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóságtól bérelt, a munkálatokért felelős VIA Kanizsa Városüzemeltető Nonprofit Zrt. – számol be a zaol.hu.

Fitos István vezérigazgató jelezte: a kisöböl tavalyi kotrása után látták, hogy a híd nyugati oldalán sok az invazív vízinövény. Különösen a vízitök burjánzott el, ezért szükséges a tisztítás.

A különleges csónak a víz alatt fűnyíró módjára, sövényvágóhoz hasonló késsel metszi el vízszintesen, illetve függőlegesen a növényt.

A tó azon részén, ahol már eltávolította a vízitököt az eszköz, már észrevehetően szabadabb a víz áramlása, illetve levegőzése. Ahol még van tök, ott pang a víz – összegezte Fitos István. Elmondta azt is: a növény eltávolításával egy időre megoldódott a probléma a tó említett részén. A legjobb megoldás viszont az lett volna, ha gyökerestől, kotrással szedik ki a vízitököt. Viszont annak a gépnek a gémje, ami erre alkalmas, nem ér ki a partig, így csak többszöri átpakolással lehetett volna azzal megoldani.

Forrás: zaol.hu