Lapszemle

Személyes élményekből kalandkönyvek

A gyerekkori élmények, a tájékozódási futások és a terepi geológusi hivatás alatt szerzett ismeretek birtokában először túravezetésre vállalkozott Balogh Tamás. Aztán elindított egy terepi futóverseny-sorozatot, majd meg­írta az első kalandkönyvét szülővárosáról, Egerről és az azt ölelő Bükkről. Azóta további három kötet is készült a Káli-medence, a Duna­kanyar és a Dunazug fölfedezé­séhez.

Balogh Tamás hol gyalog, hol kerékpárral, ha kell kenuval vagy autóval járja be a kiszemelt országrészt. Füzettel, ceruzával a zsebében, fényképezőgéppel a nyakában, hogy az útközben készített jegyzetek és a fotók összerendezése után színes, és hiteles beszámolót írhasson. Mindegyik köteten áthat a szerző lelkesedése, a kiválasztott térséghez való érzelmi kötődése, a fel-felbukkanó visszaemlékezések pedig igazán személyessé teszik a beszámolót. A kicsit nagyobb zsebekben is elférő kötetek másik fontos erénye a gyakorlatiasság, az ajánlott útvonalat követők rövid képet kapnak az érintett településekről, hasznos információkat a közeli pihenőhelyekről, a tömegközlekedési járművek megállóiról, de még a menetjegyek áráról és a par­kolódíjakról is. Nem mellesleg kirándulóbarát vendéglátóhelyeket és szállásokat is ajánlanak, továbbá rávilágítanak a helyi kulturális, gasztronómiai értékekre is.

Egy-egy régió megismeréséhez a szer­­ző nagyjából fél évig barangol a ter­­mé­szetben és a településeken, keresi a kul­turális emlékeket és a kevéssé is­mert látnivalókat, élményeket.

„Eger mindenkit megérint ott­ho­nossá­gával, arányaival, színeivel, négy évszakos értékeivel” – írta első, egrieknek ajánlott kötetének bevezetőjében a szerző, és az aprólékos kutatómunkának köszönhetően a könyv a helyiek többsége előtt is ismeretlen kis titkokról rántja le a leplet.

A vulkánokkal övezett Káli-medencébe minden évszakban csábítja az olvasókat és segít megismerni a táj eredetét és múltját, ahogy a szélesen vett Dunakanyart is közösen járhatjuk be vele a Börzsöny északi csücskétől az Ipoly és a Garam torkolatán túl a Visegrádi-hegység és a Pilis izgalmaihoz.

A legfrissebb kötet a Dunazugot mutatja be: a Gerecse, a Budai-hegyek, a Pilis és a Duna által keretezett régiót, ahol az egykor volt bányászat (szén- és kőbányászat) fékezte a turizmus fejlődését, ma viszont épp ezért találunk meseszép bányákat, titkokat, és találkozunk a helyiek vendégszeretetével.

A sorozat folytatódik: még idén ősszel várható a Mátra és a Bükk Kalandkönyve, de a feldolgozandó tervekben a Zemplén, a Tisza és a Tátra is szerepel.

Az utóbbi két kötet létrejöttében partner volt: a Pilisi Parkerdő Zrt., az Ipoly Erdő Zrt., a Vértesi Erdő Zrt. és a Budapesti Erdőgazdaság Zrt.

A kalandkönyveket a nagy könyvhá­lózatok forgalmazzák és megrendel­hető közvetlenül a szerzőtől online, a kaland­konyvek.hu oldalon.

 

Forrás: A Mi Erdőnk