Hírek

Gombadömping van az erdőkben, de figyelni kell, hová nyúlunk

A csapadékos időjárás és a meleg miatt nemcsak, hogy jóval korábban, de több gomba is nőtt, mint az elmúlt években. A szakemberek évről évre arra hívják fel a figyelmet, hogy a vadon szedett gombákat minden esetben vizsgáltassuk be szakemberrel.

Megszámlálhatatlanul nőnek a különböző gombák az egyik leggazdagabb lelőhelyen, Somogyban. A zselici erdőkbe már sokan hajnalban kimennek gombát gyűjteni és sok árus is innen viszi a frissen szedett vargányát, vagy például a rókagombát. A nyár egyik kedvenc étele gyorsan és könnyen elkészíthető, de ha nem figyelünk akár halálos is lehet. – írja a hirado.hu.

A piacra átlagosan 50-100 kilogramm vadon termő gombát is visznek naponta.

Szakértők szerint nem elég átvizsgáltatni a leszedett gombákat, már a gyűjtögetésnél körültekintőnek kell lenni. Például azt tanácsolják, hogy a különböző fajtákat elkülönítve gyűjtsük. A gombaárusoknak idén jó szezonjuk van, ugyanis a sok csapadék és a meleg miatt rengeteg gomba termett.

Ráadásul csaknem egy hónappal korábban szedhető, így idén jóval hosszabb szezonra számítanak.

A kaposvári vásárlók hamar el is kapkodták a frissen szedett gombákat, sokan alig várták, hogy végre erdei gombából lehessen főzni. A szakácsok közül is sokan szeretnek gombával dolgozni, ugyanis egy rendkívül sokoldalúan felhasználható zöldség.

A gombák rendkívül egészségesek, nyomelemekben és fehérjében gazdagok. Ugyanakkor amennyire finomak, annyira veszélyesek is lehetnek. Enyhe mérgezés esetén hányást, hasmenést okozhatnak, súlyosabb esetben viszont akár életveszélyesek is lehetnek.

Az egyik legveszélyesebb gombafajta, a gyilkos galóca. A legdrágább pedig a szarvasgomba, amelynek kilója több mint 100 ezer forintba is kerülhet.
Forrás: hirado.hu