Megszámlálhatatlanul nőnek a különböző gombák az egyik leggazdagabb lelőhelyen, Somogyban. A zselici erdőkbe már sokan hajnalban kimennek gombát gyűjteni és sok árus is innen viszi a frissen szedett vargányát, vagy például a rókagombát. A nyár egyik kedvenc étele gyorsan és könnyen elkészíthető, de ha nem figyelünk akár halálos is lehet. – írja a hirado.hu.
A piacra átlagosan 50-100 kilogramm vadon termő gombát is visznek naponta.
Szakértők szerint nem elég átvizsgáltatni a leszedett gombákat, már a gyűjtögetésnél körültekintőnek kell lenni. Például azt tanácsolják, hogy a különböző fajtákat elkülönítve gyűjtsük. A gombaárusoknak idén jó szezonjuk van, ugyanis a sok csapadék és a meleg miatt rengeteg gomba termett.
A kaposvári vásárlók hamar el is kapkodták a frissen szedett gombákat, sokan alig várták, hogy végre erdei gombából lehessen főzni. A szakácsok közül is sokan szeretnek gombával dolgozni, ugyanis egy rendkívül sokoldalúan felhasználható zöldség.
A gombák rendkívül egészségesek, nyomelemekben és fehérjében gazdagok. Ugyanakkor amennyire finomak, annyira veszélyesek is lehetnek. Enyhe mérgezés esetén hányást, hasmenést okozhatnak, súlyosabb esetben viszont akár életveszélyesek is lehetnek.