Hírek

Téli csodavilág – havazás az erdeinkben

Az elmúlt napok időjárásának eredménye, hogy az országban sok helyen, különösen a magasabban fekvő térségekben igazi téli mesevilág alakult ki. Az állami erdészetektől érdekezett csodás fotók talán jó kedvcsinálók egy hétvégi túrázáshoz. A meleg ruhát és a forró teát senki ne hagyja otthon!

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. területén a Kőszegi-hegység a leglátogatottabb erdőterület, még télen is. Jelenleg 40-50 centiméteres hótakaró borítja a vidéket. A Kőszegi-hegység útjai már hetek óta alig járhatók, s a legutóbbi havazás eredményeként a személygépkocsik számára már valamennyi aszfaltozott erdészeti magánút járhatatlan. Az utakat természetesen takarítják, de ennek ellenére lehetnek hosszabb időszakra (hetekre) járhatatlan szakaszok. Ilyen például a Velemből a Hörmann-forráshoz vezető út, melyen az Írott-kőhöz juthatunk. Hófúvás is nehezíti a körülményeket, ezért az erdészeti részvénytársaság nem javasolja az autózást a Kőszegi-hegységbe.

Az Őrségben és a Vendvidéken 10-15, Vasvár térségében 10, Sárvár környékén, elsősorban a Farkas-erdőben 20-25 centiméter vastag a hótakaró. A főbb erdei utakat takarítják, de személygépkocsikkal történő használatuk így is megfontolandó, mert a keskeny úttesteken bizonytalan kitérni a szembejövő autóknak. Gyalogos turisták számára viszont csábító lehet az igazi téli erdő, és a kirándulást javasolják is számukra. Kérik, hogy a gépkocsikat hagyják az erdő peremi parkolókban, s valóban gyalogosan élvezzék a tél örömeit.

Tolna megyében a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. által kialakított tanösvények a havazás ellenére járhatók és kirándulásra alkalmasak. Különleges élmény nyújt ilyenkor a felfedezésük, hiszen a természet egy egészen más arcát mutatja. Mindenit szeretettel várnak a Lengyel-Annafürdőn található erdei iskola és parkerdő környékén, illetve a Tamási Vadasparkban.

A KAEG Zrt. Kapuvári Erdészeténél felkészülten várják a kirándulókat, túrázókat a február végi havas téli napokon is. A Dél-Hanságban a Rókatói Vadászházban szállást is kínálnak. Onnan bakancsos túrával pár óra alatt elérhetők nevezetességeik: a Lábas-égeres, a Királytói Erdei Múzeum, az Andaui-híd, vagy a Báró Berg Gusztáv-híd. Közben gyönyörködhetünk a hansági puhafás erdőkben; égeresek, füzesek, hazai nyárasok és nemesnyár-ültetvények között vezet a jól kiépített kavicsos (jelen esetben 10–15 centiméter frissen hullott hóval borított) út.

A Deltai Melegedőnél és a Királytói Erdészháznál a hópaplan alatt erdei padok, asztalok és kiépített szalonnasütő várják a tavaszi napsugarakat és az arra járó kirándulókat.

A Fertődi Lés-erdő az Esterházy-kastély programjaihoz kapcsolódóan, de önálló programként is, egész évben látogatható. A minden évszakban csodálatos barokk kert most egy másik, ritkábban látható gyönyörű arcát mutatja. A jól kiépített allék télen is kiadós sétára csábítják a bakancsos turistákat.

A Göbös-majori Ökoturisztikai Centrumban előzetes egyeztetéssel, fűthető szálláshelyet és ellátást, erdei iskolai programot kínálnak egy busznyi kirándulónak (48 fő). Elhelyezés kétágyas szobákban. Lehetőség van sétakocsikázásra, lovaglásra az erdőben, illetve a fedeles lovardában is.

A külvilág zajától távoli háborítatlan erdei környezet, a Göbösi tó és környéke, a lovarda, a tanösvény télen is maradandó, szép élményeket kínál az arra járóknak.

A KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. kezelésében lévő 62 hektáros Kecskeméti Arborétum jelenleg is várja a látogatókat, a kocsikat a parkolóban hagyva, érdemes egy nagy sétát tenni a hóborította parkban.

Az elmúlt két hétben jelentős mennyiségű hó hullott le az ÉSZAKERDŐ Erdőgazdasági Zrt. kezelésében lévő területeken, különösen a Bükkben, mely a magasabban fekvő térségekben tartósan megmaradt.

Arra viszont számítsanak a
tisztelt erdőjárók, hogy akár 40-50 cm vastag hótakaró is akadályozhatja a közlekedést. Tovább nehezítheti a helyzetet, hogy a fagyok miatt jegesedés várható, esetlegesen fakidőlés is gátolhatja a sétát. Ezeken a területeken nem javasoljuk a túrázást.

Az alacsonyabb régiókban és a Zempléni-hegységben a turistautak nagyrészt járhatók, azonban további havazást és erős fagyot jósolnak a meteorológusok, ezért aki a hétvégére érkező fagyok idején erdei kirándulásra adná a fejét, fokozott óvatossággal kiránduljon!

Az EGERERDŐ ZRT. működési területén is megérkezik az igazi zord idő a meteorológiai tél utolsó napjaiban. Aki fával fűti otthonát, érdemes az eddigieknél több fahasábot bekészítenie a kályha mellé, hogy a havazást és a zúzmarás tájat a meleg szobából csodálhassa. szombat még enyhe, de vasárnaptól erős éjszakai fagyokat, havazást jósolnak a szakértők, sőt a nappali órákban sem emelkedik 0 fok fölé a hőmérő higanyszála.

A havas csúcsok szerelmesei térdig érő hóval számoljanak a Mátra és a Bükk magasabb csúcsain is, és fokozottan ügyeljenek testi épségükre. Bár véget ért a társas vadászatok fő szezonja, de egyéni vadászatokra a továbbiakban lehet számítani. A még rövid nappalok miatt az erdőlátogatást 9 és 16 óra közé tervezzék!

A Szalajka-völgyben több felújítást hajtott végre az EGERERDŐ Zrt., például hidak, korlátok elkorhadt részeit cserélte, hogy a közelgő turistaszezonban minél biztonságosabb erdei élményben legyen része a több ezer kirándulónak.

Kisvasútjaik közül egyedül a Szilvásváradi Állami Erdei Vasút várja az utasokat, mely menetrend szerint zakatol a jégvirágos tájon.

Bár a múlt héten rekordközeli látogatószámmal befejeződött a FeHoVa, a jágerek a hétvégén egy másik vidék vadászati kínálataival is megismerkedhetnek, hiszen február 25-ig tart a salzburgi Die Hohe Jagd & Fischerei vásár, ahol a szomszédos Ausztria vadászati lehetőségei kerülnek terítékre.

Mivel a hazai erdőgazdaságok számos erdei szálláshellyel és erdőhöz kapcsolódó turisztikai szolgáltatással rendelkeznek, így a március 1-jén nyitó Utazás Kiállításon is részt vesznek, mint kiállítók, ahová minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Március 1-től foglalható a Pazsagi Turistaház a http://www.erdeiszallas.hu/szallasok/pazsagi-turistahaz oldalon. Az elegáns szobák mellett a vendégek az emeleti matracszállást vagy a főépület melletti kisebb épületet is választhatják erdei pihenésükhöz.
 

További képeket ezen a linken talál.

Forrás: A Mi Erdőnk/magyarmezogazdasag.hu