Hírek

Perzselő hőség rontja az olaszok szarvasgomba üzletét

Megsínyli az olasz fehér szarvasgomba ágazat a klímaváltozást: évről-évre csökken a begyűjtött és aukcióra bocsátott gombamennyiség, negyedszázad alatt a termés harmada eltűnt. A hiány egekbe lökte az árakat.

Az egyre aszályosabb időjárás és a változó klímatényezők erősen érintik a termelést, emiatt az árak az egekbe szöktek. A közelmúltban Albában tartott nemzetközi árverésen egy 850 grammos fehér szarvasgomba példány rekord összegért cserélt gazdát: a hong kongi vevő 75 000 eurót, azaz 23,5 millió forintot fizetett érte.

A szerencsés megtaláló egy Piercarlo Vacchina nevű szarvasgomba vadász volt, aki két kutyáját, Rocky-t és Jimmy-t képezte ki a ritka csemege felkutatására. Ez azonban már csak hobbi számára, mert mint elmondta, az utóbbi évek szárazsága miatt már nem jövedelmező ez a tevékenység.

„Ez többről szól, mint a pénz, inkább szenvedély – mivel a bevétele az utóbbi években sajnos már arra sem volt elég, hogy a kutyák költségeit, állatorvosi számlákat és minden mást kifizethessek belőle.” – mondta.

Alba egy kis város a Piemont régió északkeleti részén, Olaszország fehér szarvasgomba fővárosaként is ismert.

Minden évben ilyentájt rendezik meg a híres fehér szarvasgomba vásárt Albában, ahová nagyjából 100 ezer látogató érkezik a világ minden tájáról csak azért, hogy megszagolják, eladják, vagy épp megvegyék az illatos gumókat.

A vásár fő attrakciója a szarvasgomba aukció, ahol a jótékonykodásra is áldoznak immár 18-ik éve. Idén ezt november 12-én, a Grizane Cavour Kastélyban tartották, élő műholdkapcsolattal Hong Kong-ba és Dubai-ba.

A klímaváltozás, az aszályok és szélsőséges viharok, valamint a folyamat, hogy egyre több borszőlőt ültetnek a környéken, aláássa a szarvasgomba termesztést, és így az árak is elszálltak.

„Ez nem egy kivételes év. Ez egy nagyon szegény év, magas árakkal és kevés gombával” nyilatkozta a szarvasgomba vadász és árus Gianluca Sacchetto.

Az elmúlt 25 évben 30 százalékkal csökkent a szarvasgomba mennyisége, és helyenként teljesen el is tűnt.

Olaszország mezőgazdasági területeinek közel kétharmadát érintette az elhúzódó aszály idén, ami az ország mezőgazdaságában 2 milliárd eurós kárt okozott a gazdák szakszervezete, a Coldiretti szerint.

A korlátozott mennyiségű fehér szarvasgomba termény elkerülhetetlen módon emelte meg az árakat, és idén elérte a mindenkori maximumot: egy kiló gomba átlagosan 6000 euróba került (1,8 millió forint).

Marilena Tarable szarvasgomba vadász szerint a héten érkezett régóta várt eső hatására a gombák kicsit nagyobbra nőttek és kicsit kerekebbek is lettek, mivel a talaj is kicsit puhább lett.

„Azonban egészen mostanáig a föld túl kemény volt, így nehezen tudtuk kiásni őket” – mondta.

Forrás: Reuters