Hírek

Dél-Koreába is eljut a bajcsai bükkcsemete

A Zalaerdő Zrt. Nagykanizsai Erdészete területén működik hazánk egyetlen állami nagyüzemi erdészeti csemetekertje. Évenként 10-12 millió facsemetét nevelnek, elsősorban saját, valamint a társerdőgazdaságok igényére, de jut belőle az erdőbirtokosságoknak és elenyésző arányban külföldre is. A csemetekertet Babics István erdőmérnök vezeti, a Zalaerdő Zrt. erdőművelési ágazatvezetője.

A több mint 50 éves múlttal büszkélkedhető Bajcsai Csemetekertben évenként megnevelt 10-12 millió erdészeti csemetének a 80 százaléka lombos fafaj, a többi fenyőféle. Az éves termelés 80-90 százalékát a tölgyfajok (kocsányos, kocsánytalan, cser, vörös), a bükk és az erdei fenyő teszik ki.

A fenyőfélék közül még luc- és vörösfenyő van a kertben, a lombos fajok közül pedig összesen 10-15 faj.

A megnevelt csemeték közel háromnegyedét a Zalaerdő Zrt. erdészetei hasznosítják. Biztonságos szaporítóanyag-ellátásuk érdekében mindig ráhagyással terveznek, ezért most is két évre elegendő csemete található meg a kertben. Ezen felül általában évente 2 millió darabot értékesítenek.

Vásárolnak a Bajcsai Csemetekertből a dunántúli állami erdőgazdaságok, erdőbirtokosságok, illetve 5 százalékban exportra szállítanak, például Ausztriába, Csehországba, de Dél-Koreába is értékesítettek már bükkcsemetét.  Az érdeklődés folyamatos, értékesítési gondjaik nincsenek.

Évenként 6-7 hektár a vetésterület a csemetekertben, most ősszel kocsányos tölgyből 20 tonna, vörös tölgyből és hegyi juharból 1-1 tonna, dióból 7 tonna, cseresznyéből 385 kilogramm, vadalmából 10 kilogramm, vadkörtéből 70 kilogramm szaporítóanyag került a földbe.  Tavasszal pedig fekete diót, mézgás égert és fenyőféléket vetnek.  A csemeték egy részét egyévesen kiemelik, a többi marad továbbszaporításra: vagy alávágják az ágyásokat, hogy ösztönözzék a gyökérképződést, vagy kiemelik a csemetéket, és iskolázzák, azaz válogatás és szakszerű tárolást követően tavasszal újra ültetik.

A Bajcsai Csemetekert mindig  az egyik  legjobban gépesített és legkorszerűbb infrastuktúrával fölszerelt csemetekertnek számított, de a műszaki és energetikai fejlesztések az utóbbi években is folytatódtak. Ennek részeként egy 70 tonna kapacitású fedett makktárolót építettek, felújították a  hűtőházat, korszerűsítették a szivattyú- és öntözőrendszert, a munkacsarnok tetején napelemeket helyeztek el, átálltak aprítékfűtésre, és újabb erőgépeket vásároltak.

A csemeték  kiemelését a vegetációs időszakot követően, a lombhullás után, általában október második felétől kezdik, az idei enyhe, majd esős ősszel azonban a szokásosnál kissé később indultak a munkálatok.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu