Hírek

Vadpörkölt, vadragu, vadburger és megannyi finomság Soponyán

Az égiek is kedveztek a szervezőknek és a vendégeknek, a beharangozott eső csak késő délután érte el Soponyát, ahol már 11. alkalommal rendezte meg a Vadgasztronómia Fesztivált a VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. és a Magyar Vadgazdálkodók Egyesülete. A vadhús fogyasztását népszerűsítő főzőversenyre idén már külföldről is érkeztek csapatok.

Az ágazat szempontjából is kiemelt jelentőségű, hogy a vadhús-értékesítés elsősorban az országon belül történjen meg, és a fogyasztó – legyen külföldi vagy magyar – a feldolgozott vadhúst a magyar vad fogalmával tudja azonosítani – hangsúlyozta Bitay Márton, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára a rendezvényen.

 

Az idei rendezvényen több mint 60 csapat versengett, hogy a sorsolás útján neki jutott dám-, gímszarvas-, muflon- vagy vaddisznóhúsból a legfinomabb bográcsos finomságot készítse. A különdíjért pedig különleges vadsültekkel nevezhettek, és ötletekből nem volt hiány, palacsintába töltött, gyümölcsmártással, avagy sütőtökkrémmel együtt tálalt ínyencségeket is kóstolhattunk, természetesen vadhúsból.

A soponyai Ökoturisztikai Központot körülölelő erdei környezetben is kitettek magukért a szakácsok, erdész  főzőmesterek. És hogy a közel 5000 látogató se maradjon éhen, nemcsak vadpörkölt rotyogott az óriás bográcsban, készítettek zöldséges vadragut óriás tárcsán, és igazi meglepetésként vadburgert is kínáltak. 

A fesztivált házigazdája, a VADEX Zrt. a vadhús feldolgozásában is élen jár, évi mintegy 1600 tonna, főként külföldi piacokra szállított hús hagyja el a soponyai üzemét. A hazai lakosság pedig már az állami erdőgazdaság által létrehozott Erdei Delikátesz kiskereskedelmi hálózat üzleteiben is vásárolhat kiváló minőségű hazai vadhúst, amely nemcsak finom, hanem egészséges is, hiszen magas tápértékű, de alacsony koleszterin- és zsírtartalmú,

Egészségügyi szempontból is fontos lenne tehát, hogy a jelenleg évi fejenként 0,3-0,4 kilogrammos vadhús fogyasztását feltornázzuk, legalább az uniós lakosság átlagára, ami ennek a 2-2,5-szerese. 

A vadfogyasztást népszerűsítő kampány zászlóshajójának tekinthető Vadgasztronómia Fesztivált mind több hasonló rendezvény követi, szombaton is több helyszínen szerveztek vadfőző versenyt.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu