A főzőverseny színvonalát fémjelzi, hogy a szakmai zsűrit a Magyar Bocouse d’Or Akadémia elnöke, Hamvas Zoltán vezeti. A kreatív vadgasztronómiai szakácsverseny nemcsak a résztvevő csapatoknak nyújt kiemelkedő kulináris és kulturális élményt, hanem a rendezvényre látogató nagyközönségnek is. Az óriásbográcsban szakképzett szakácsok által készülő vadpörköltből pedig garantáltan mindenkinek jut.
A fesztivál sikeresen ötvözi a könnyűzenei és gasztronómiai fesztiválok hangulatát, programkínálatát, mindezt csodálatos természeti környezetben. Az egész napos programot egyebek közt kézműves kirakodó vásár, gasztroudvar, trófeakiállítás, mobil kalandpark, fegyver-, lőszer- és távcsőbemutató is színesíti, de az érdeklődők vállalkozhatnak terepjáró tesztvezetésre, vadászpróbára és lovas kocsikázásra is. A hangolatot neves fellépők fokozzák.
A főzőversenyen kívül egy másik, igazán férfias megmérettetésre is sor kerül, a soponyai fesztiválon rendezik a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság döntőjét.
A soponyai XI. Vadgasztronómiai Fesztivál fővédnökei Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.