Lapszemle

Kirándulási tippek nyárra

A gyerekekkel ellentétben a szülők egy része hosszúnak érzi az iskolai nyári szünetet. Hogy ne hagyják őket felügyelet nélkül, és minél több élményben lehessen részük, a családi nyaralások előtt, után lehetőségeiktől függően táborokba küldik csemetéiket. Általában a nagyszülők is örömmel veszik, hogy végre többet lehetnek az unokákkal, kényeztethetik őket, és végre van idő a közös sportolásra, strandolásra, és persze a kirándulásra.

Hová induljunk? Összeállításunkban a 22 állami erdőgazdaság kezelésében lévő úti célokból szemezgetünk. Az élmény garantált.

Dunántúlon, a VERGA Zrt. területén a Veszprém szélén húzódó Gulya-dombi Parkerdőt javasoljuk. A városközpontból, valamint a települést délnyugatról elkerülő autóútról is könnyen megközelíthető parkerdőben megmászhatunk két kilátót, a tanösvényen pedig a környék növény- és állatvilágával ismerkedhetünk. A Gulya-domb egyik fontos attrakciója, az ingyenesen letölthető Verga Erdei Kaland mobiltelefonos applikáció fiataloknak és idősebbeknek egyaránt remek szórakozást ígér. A parkerdő a mellette lévő Kittenberger Kálmán Növény és Vadaspark bejárásával biztosan kitölti a napunkat. (www.verga.hu)

 

A Somogy megyei Kaszón tavasszal átadott Lombkorona-tanösvény páratlan lehetőséget kínál az erdő élővilágának megismerésére. Az építménytől rövid sétával elérjük a Kaszói Kirándulóközpontot: a kisvasút indulására várakozva a gyerkőcök birtokba vehetik az erdei játszóteret, majd az erdei vasúttal elutazhatnak a Baláta-tóhoz, és idegenvezetéssel bebarangolhatják a dr. Marián Miklós sétányt (stégrendszert). Visszaérve érdemes meglátogatni a kaszói Vadaspark lakóit, megkóstolni a Főherceg Fogadó finom vadételeit, de bográcsozhatunk is a kiépített tűzrakóhelyek egyikén. (Kaszó megközelíthető a főváros felől az M7-es autópályán Nagykanizsáig haladva, majd onnan a 61-es útról Iha­rosberénynél letérve, illetve Böhönye-Segesd-Somogyszob útvonalon keresztül (GPS: 17.223632, 46.319732, www.kaszort.hu)

 

Hazánk északnyugati szegletében a gyönyörűen felújított fertődi Esterházy-kastély és a KAEG Zrt. által a közelmúltban újjávarázsolt Lés-erdő a gyerekeket is lenyűgözi. Ez utóbbi a 18. században vált a park részévé, a kastély erkélyétől induló, majd az erdőn keresztül futó allék képezték a mulatóerdő vázát, s tették világraszólóvá a „magyar Ver­sa­illest”. A több mint háromezer sorfa és mintegy kilenc kilométer allé (Schönbrunn kivételével) egyedülálló Közép-Európában. A park hazánk egyik legnagyobb, és nemzetközi szinten legismertebb történeti kertje (www.kaegrt.hu).

 

A Kaposvártól alig 20 kilométerre a SEFAG Zrt. által kialakított Zselici Csillagpark egyedi, különleges élményt kínál a somogyi erdő mélyén. Hallgatni az énekesmadarakat, megmászni a zselici dombokat, megcsodálni a bükkös-ezüsthársas erdőtársulást a számos túraútvonalak egyikén, amelyek gyalogosan és kerékpárral, vagy akár lovas fogattal is járhatók. A túra végén pedig megmászni Magyarország legmagasabb – 25 méter magas – faszerkezetű kilátóját. A tőszomszédságában található Zselici Csillagvizsgáló is kihagyhatatlan. A térség minimális fényszennyezettségének köszönhetően derült éjjeleken nemcsak a Tejutat láthatjuk, hanem közel 2000 csillag mosolyog ránk az égboltról. Nappal naptávcsöves megfigyelés, természeti és meteoritkiállítás, planetáriumi filmvetítések, interaktív játékokkal dúsított foglalkozások és előadások színesítik a látogatást. A közeli Ropolyi-tónál lehetőség van szalonnát sütni, horgászni, majd a közeli háromcsillagos Kardosfa Hotel wellness részlegében ellazulni, és elfogyasztani a helyi alapanyagokból készült kiváló vadételt (Hotel Kardosfa***, tel.: +36 (82) 505-190, www.kardosfa.hu, www.zselicicsillagpark.hu).

 

A Bakonyban Balatonfüredről indulva autóval vagy a Koloska-patak völgyében tett félórás sétával érhetjük el a Koloska-völgyi kirándulóerdőt. A Koloska-forrás környékén kiépített tűzrakóhelyek, padok, asztalok, focipálya és erdei tornapálya vár. A völgy számos természeti értékét, növény- és állatvilágát 15 állomásból álló tanösvény mutatja be. A Bakonyerdő Zrt. Koloska-völgyi vadas­parkjában pedig közelről figyelhetjük meg a hazánkban élő nagyvadfajokat (őz, gím- és dámszarvas, muflon), valamint madarakat (fürj, fogoly, fácán). A völgyből jelzett turistaúton juthatunk a Recsek-hegyi Noszlopy Gáspár-kilátóhoz, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a Balatonra (www.bakonyerdo.hu).

 

Igen tartalmas napot tölthetünk el Tamási szívében, a Miklósvári Parkerdőben. Programot a vadaspark dámszarvasai, vaddisznói és gímszarvasai, illetve leskunyhói, a tó melletti két kilátó, majd az erdőben kanyargó interaktív tanösvény, erdei játszótér teszik izgalmassá. Fáradt izmainkat a szomszédos termálfürdőben pihentethetjük. A Miklósvári Parkerdő Tamási központjától pár kilométerre található, személygépkocsival, kerékpárral vagy gyalogosan is könnyen megközelíthető (GPS: 46.61369,18.278196, www.gyulajzrt.hu, tel.: +36 (30) 947-0898).

 

A Vértes déli oldalát gyakran emlegetik a magyar Toszkána kifejezéssel. Aki erre kirándul, megerősítheti, hogy nem túloznak. Orondpusztán van a környék legfinomabb házi sajtja, a gyerekeknek állatsimogató és a hangulatos táj színfoltja a sziklás hegyoldal, a sorakozó borospincék mentén lengedező levendulabokrok. A településtől 2 kilométerre áll a közelmúltban fölújított Csókakői vár. Az orondpusztai pincéktől Csákberény felé haladva pedig érdemes betérni a Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeumba, és végikalandozni a Panoráma Tanösvényen (www.verteserdo.hu).

 

A Buják környéki kirándulás során a Cserhát természeti szépségeit és az erdőben található kulturális értékeket is megcsodálhatjuk. A Budapesti Erdőgazdaság Zrt. látnivalókban igazán gazdag, jelzéssel ellátott tanösvényén a többi között megtekinthetjük a bujáki várat, a falu feletti kálváriát és a Sasbérci-kilátót. A javasolt útvonalon 14 kilométeren keresztül 200 méteres szintkülönbséggel kell megbirkóznunk, de a Sasbérc-kilátó autóval is megközelíthető, az erdei magánútra a Szanda és Terény között, Bokor község és természetesen Buják irányából lehet behajtani (www.bp-erdo.hu).

 

A Gemenci erdő sok csodát rejt. A pörbölyi Ökoturisztikai Központtól 25 perc alatt ér ki a vonat Lassiba, ahol a kirándulókat játszótér várja varsamászókával, vejsze-labirintussal, megmászható diófákkal, tűzrakóhellyel és esőbeállóval. A hétvégenként látogatható Halászati kiállítás mellől indul a mintegy másfél kilométeres Molnárka tanösvény, melynek egyik állomása a Malomtelelő-tavi madármegfigyelő torony. Az induláskor kölcsönzött és a vonaton kiszállított kerékpárokkal az aszfaltozott árvízvédelmi töltésen szintén közel fél óra alatt érhetünk vissza a központba. Lassiból a kéktúra jelzéseit követve is eljuthatunk Pörbölyre (kb. 7 km), a csendes erdei séta során jó eséllyel leshetjük meg a fák között bujkáló vadat, vagy a fejünk fölött termikelő réti sasokat, fekete gólyákat. (www.gemenczrt.hu)

 

A Zselic lankás dombjai között hosszan elnyúló völgy közepén csodás erdei környezetben működik a Kikerics Erdészeti Erdei Iskola és Ifjúsági Szállás. Közelében fa játszótér, pihenőpark halastóval, források, valamint két tanösvény hívogat, egyik a 200 éves zselici ezüsthársas bükkösben vezet, a másik vadászati tematikájú. Az 1901-ben épült Zselici Csühögő (Almamelléki Állami Erdei Vasút) Almamellék és Sasrét között közlekedik (http://www.mecsekerdo.hu/kisvasut). Az almamelléki vasútállomáson Kisvasúti és Erdészeti Kiállítást rendeztek be. A közeli ibafai Pipamúzeumban található a mondókából ismert pipagyűjtemény. Sasrét Baranya és Somogy megye határán fekszik Pécstől 55 kilométerre, a 67-es főútról 4 kilométeres aszfaltozott bekötőúton közelíthető meg (GPS: 46.204314, 17.894428).

 

A Zala megyei Budafai Arborétum Bázakerettyétől és a kiscsehi elágazástól aszfaltúton, Kistolmács felől a kék kereszt turistaúton közelíthető meg. Tavasszal, az azáleák virágzásakor az arborétum valódi tündérkertté változik, de a jegenye-, mamut- és a mocsári fenyők állományai egész évben különleges látványosságot kínálnak. A Zalaerdő Zrt. az utóbbi években felújíttatta a vadászházat, játszóteret hozott létre, valamint tűzrakóhelyeket, emlékhelyeket létesített az arborétumban (kozjolet.zalaerdo.hu).

 

A Jeli Arborétum Hétforrás részének bejárása igazi felüdülést nyújt a nyári melegben. Az óriások erdejében a mamutfenyők, míg a Mississippi-völgy imitációban a tóból kinövő mocsárciprusok magasodnak. A tó déli oldalán vízesés zuhog. A gróf Ambrózy-Migazzi István-kilátóból a japán erdőre nyílik kilátás, a tóval és bambuszerdővel. Autóval a 8-as főútról Kámnál a táblával jelzett helyen és irányba kell letérni a 3,6 kilométeres szilárd burkolatú útra
(www.szherdeszet.hu).

 

A Soproni Parkerdő leglátogatottabb helye a TAEG Zrt. kezelésében lévő Károly-magaslat. A 81 éves Károly-kilátó a tetőteraszáról nyíló csodálatos panorámával már önmagában is egyedülálló. A mellette tavaly átadott Kőhalmy Vadászati Múzeum földszintjén interaktív tárlatot rendeztek be a parkerdő állat- és növényvilágáról. A felső emelet a vadászaté, érdekesebbnél érdekesebb játékokkal és látnivalókkal. A pinceszinten kialakított 50 négyzetméteres oktatóteremben pedig előadások, filmek, plakátok és fényképek mutatják be a Soproni Parkerdőt. A múzeummal szemben Erdei élménypark működik, a mezítlábas ösvény pedig az idősebbeknek is kellemes élményt nyújt (www.taegrt.hu).

 

Fejér megyében a Pákozd-Sukorói Arborétum és Szabadidőpark fogadóépületétől a geológiai tanösvényen haladhatunk végig. Az interaktív Tájmúzeumban a területre jellemző növények, állatok, gombák, illetve ásványok ismerhetők meg. A korhű halászati múzeum pedig a régi halászeszközöket mutatja be. A múzeumtól felfelé haladva a csodás erdei környezetben hamar rábukkanunk a 12,5 méter magas Panoráma-kilátóra, amelyről a Velencei-tó és környező települései tárulnak a szemünk elé. A szabadidőpark tavacskája mellett focipályák, erdei iskolai terem, 150 férőhelyes fedett szín, tűzrakóhelyek és óriási játszótér találhatók (www.vadex.hu).

 

Az Északi-középhegységben, Budapestről az M2-es autóúton, illetve Vácról menetrendszerinti autóbuszjárattal érhetjük el Szendehely-Katalin­pusztát, a településen tábla jelzi a Katalinpuszta Kirándulóközpont és Erdei Iskolába vezető utat. A parkolóban egy „taposó” látványtérkép segítségével tervezhetjük meg a kirándulást, majd rövid gyaloglással vagy kerti kisvasúton, alagúttal tarkított izgalmas úton haladva jutunk az épülethez. A kisebb gyermekek a tó körüli ovis tanösvényen játékosan ismerhetik meg a természetet, a nagyobbak pedig a kanyargós pallósorral és egy 30 méter hosszú függőhíddal tarkított Gyadai-tanösvény mentén tehetik meg ugyanezt. A kirándulóközpont területén az Ipoly Erdő Zrt. jóvoltából erdő- és természetismereti programok, interaktív kiállítások, vadaspark és erdei játszótér gondoskodik a szórakozásról (tel.: +36 (35) 576-019, hangyadani@ipolyerdo.hu, GPS: 47.850551, 19.105974).

 

A Mátra szívében, vadregényes környezetben álló Szalajka-háznak (GPS: 47.53113, 19.54456) már a megközelítése is izgalmas. Gyalogosan, kerékpáron Gyöngyössolymostól 9 kilométeres kövezett, táblákkal jelzett erdei úton (9 km), vagy az erdei vasút Szalajka-ház végállomásától 1,5 kilométeres 16 táblával ellátott Szalajka-tanösvényen át érhetjük el. Az Egererdő Zrt. szálláshelye mellett fedett filagória alatt pihenhetjük ki a fáradalmakat, és ha már ott vagyunk, mindenképp keressük fel a József Attila-forrást is (www.egererdo.hu).

 

A Bükk egyik legszebb erdei pihenőhelye a Varbó község központjától mindössze hat kilométerre található Andókút. Nevét az ott fakadó forrásról kapta, de korábban Lenke-forrásként is ismert volt. A terület kezelője az ÉSZAKERDŐ Zrt. A mesébe illő kis erdei tisztáson forrás és egy mesterséges tó található, partján erdei pihenőhellyel, kiépített szalonnasütő helyekkel. A környék turistaúton, illetve a Lillafüredi Állami Erdei Vasúttal is könnyen megközelíthető (www.laev.hu, www.eszakerdo.hu).

 

Az Alföldön Bács-Kiskun megye székhelyén egész nyáron ingyenesen látogatható a KEFAG Zrt. Kecskeméti Arborétuma. A gyűjteményes rész 14 ösvényén végigsétálva több mint 800-féle fás szárú növényt fedezhetünk fel, a tanösvény állomásain pedig kevéssé ismert rovarvilágról, denevérekről, madarakról, békákról, gombákról is olvashatunk. A Szent Hubertus Parkerdőben (Kecskemét-Hetényegyháza) látogatható az 1848/49-es relikviákat összegyűjtő emlékház. Az 1848 méter hosszú tanösvény a Nyíri-erdő élővilágát mutatja be (http://www.vackorvar.hu/index.php/home/szent-hubertus-parkerdo).

 

A hajdú-bihari megyeszékhelyet keletről határolják a tisztásokkal gazdagon tarkított erdők, a Debreceni Erdőspuszták. A NYÍRERDŐ Zrt. által fenntartott, a gyepes-fás élővilágot és a vákáncsos erdőgazdálkodást bemutató Erdőspusztai Bemutatóházat 15 hektáros, természeti ritkaságokban bővelkedő füvészkert öleli körbe. Az Év Fái tanösvényen az év fájának megválasztott fajokról tudhatunk meg érdekességeket. Az Arborétumban tó, kilátó, filagória, tágas tisztások, árnyas fák, játékok és pihenő padok szolgálják a kényelmünket. A közeli pihenőközpontok közül a Vekeri-tó és Hármashegyalja különösen látványos (www.nyirerdo.hu).

 

A Nefag Zrt. kezelésében lévő szolnoki Széchenyi Ökoturisztikai Parkerdőben találjuk a Bagolyvár Vadasparkot. A sziki kocsányos tölgyes árnyékot adó fái alatt több mint 30 faj közel 140 egyedét mutatják be közel 2 hektáron, az állatsimogatóban pedig testközelből is megfigyelhetjük az állatok viselkedését. A vadasparkban játszóteret is kialakítottak, és a helyet erdei kis tó teszi még hangulatosabbá (www.nefag.hu).

 

A Gyula-Városerdőben húzódó parkerdőben a Galagonya és Poronty tanösvényen ismerhetjük meg a környékre jellemző életközösségeket. Tíz fő felett a Tájékoztatási központban erdészeti erdei iskolai programok, vezetett túrák is megrendelhetők. Kánikulában a közeli Fekete-Körös szabad strandján mártózhatunk meg a habokban (http://www.dalerd.hu/tajekoztatasikozpont.html).

Forrás: A Mi Erdőnk