Hírek

Végleg kirepülnek a gemenci feketególya-fiókák

Nemsokára végleg elhagyják a családi fészket Tóbiás és Sára fiókái. A három kamasz közül a legbátrabb július 10-én repült ki először a fészekből. Azóta mindhárman szárnyra kapnak, de még vissza-visszatérnek, mert a tojó még eteti őket, habár egyre ritkábban. A Gemenc Zrt. webkamerás élő közvetítésével néhány napig még megfigyelhető a kifejlett példányokétól eltérően sárga csőrű fiatalok önállósodása.

Idén is rekordgyorsasággal (február 26-án reggel) érkezett Magyarországra, a Gemenci erdőbe Afrikából Tóbiás, a hím fekete gólya. A Gemenc Zrt. szakemberei az észlelés után elindították a folyamatosan üzemelő webkamerákat, hogy interneten bárki nyomon követhesse ezeknek a fokozottan védett madaraknak az életét.

Sára, a tojó bő egy héttel később landolt a gemenci fészekbe. Bár nem gyűrűzött madár, de a több éves megfigyelések alapján a szakemberek valószínűsítik, hogy minden évben ő Tóbiás párja – írja közleményében a szervezet.

A gólyacsalád fontosabb idei eseményei

  • A tojások megjelenése – Az első tojás március 23-án került a fészekbe, a negyediket 5 nap múlva láthattuk meg. A gemenci feketególya-pár egymást váltva költötte a tojásokat.
  • Kikelnek a fiókák (2017. 04. 26.) – Délelőtt kikelt az első fióka a fészekben, délután a második is előbújt a tojásból. A harmadik 28-án, a negyedik május elsején csatlakozott a társasághoz.
  • A legkisebb fióka (2017. 05. 04.) – Tóbiás kiválasztotta a legkisebb fiókát, és elvitte a fészekből. Hasonló eset történt 2015-ben is. Akkor is, most is az időjárási körülmények romlása, hirtelen lehűlés előzte meg ezt a viselkedést.
  • Az első kirepülés (2017. 07. 10.) – A legbátrabb kisgólya kirepült a fészekből. Egy közeli fa ágain egyensúlyozott egy darabig, majd visszatért a többiekhez. A szülők egyre ritkábban hoznak élelmet, a másik két fióka is szorgalmasan próbálgatja szárnyait a fészekben.

Hazánkban a legtöbb feketególya-pár a Sió csatorna torkolata és a déli országhatár közötti, Duna-menti védett erdőterületen fészkel kora tavasztól késő őszig. A gemenci populáció a világ legnagyobb egyedsűrűségű feketególya-állománya.

A közlemény szerint a fekete gólyák fő tápláléka az apró hal, béka, rovar. Az első fiókák május elején jönnek a világra. A kirepülés akár már július közepén megkezdődhet, de zömmel augusztus 10-e körül zajlik. Ezt követően néhány hetet még a fészkelőhely közelében tartózkodnak, majd útra kelnek.

Magyarországon jelenlegi ismereteink szerint mintegy 380-420 pár fekete gólya fészkel, közülük körülbelül 40 pár a Gemencben.

A Gemenc Zrt. fontosnak tartja, hogy korszerű technológiát vegyen igénybe mindennapi munkája során, valamint kötelességének érzi a természetvédelmen alapuló szemléletformálást is. Erdőgazdálkodási és természetvédelmi munkájában jelentős gyakorlati segítséget nyújt a webkamerával dokumentált feketególya-pár megfigyelése – írják közleményükben.

Forrás: hirado.hu