Lapszemle

„Utaimon erdők kísértek”…

Áprily Lajos Szeret az erdő című versének első sorából származik e gondolat. S ez igaz mindenkire, aki hosszabb-rövidebb kirándulásra, túrára indul a hazai tájakon.

Napjainkban ismét a gyalogos turizmus fellendülését tapasztalhatjuk, s az okokat keresve, nem kell messzire menni. Elég a turisztikai fejlesztésekre, felújított, illetve újonnan épült létesítmények (kilátók, turistaházak) átadására gondolni. A javulás, fellendülés, megújulás érzékelhető a turistaút- hálózat kapcsán is.

Hazánkat több mint 20 ezer kilométernyi jelzett turistaút hálózza be, gyalogszerrel is elérhetővé téve az ország szépségeit és nevezetességeit. Az úthálózati rendszerben fehér alapon négy fő jelzés fordulhat elő kék, piros, sárga és zöld színnel. A nagyobb kiindulási pontokat összekötő, hegységeken keresztül vezető turistautakat sávjelzéssel látták el. A többnyire ezekből leágazó és általában 2 kilométernél rövidebb utakat pedig a céljuk szerint jelölik:

+    a kereszt az átkötő vagy összekötő (illetve rövidítő);

   a négyzet általában a szálláshelyre, lakott településre vezető, illetve az onnan induló;

O   a kör a forrásokhoz (kutakhoz, egyéb ivóvízvételi helyhez) vezető, illetve az azoktól induló;

Δ   a háromszög a hegytetőkre (csúcsokra), kilátópontokhoz (kilátótornyokhoz) vezető;

L    az L alak a romokhoz, műemlékekhez, földvársáncokhoz vezető, és onnan induló;

Ω   az Ω barlangokhoz vezető;

A fára festett apró jelzések hasznos segítőtársaink, biztos támpontot nyújtanak, megkönnyítik a tájékozódást és segítik úti célunk elérését. A közérthető jelzésekre épülő turistaút-hálózat több szervezet együttműködésének a gyümölcse: a terepen tényleges jelzést festő turistaegyesületek, a szervezeti egységet és szakmai hátteret adó Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ), valamint az erdőgazdálkodók közös munkájának eredménye. A jelzéseket az MTSZ útmutatója alapján kell feltüntetni, és a szervezet jelzésfestő tanfolyamokat is szervez.

Talán sokan nem tudják, hogy az erdészek az erdőművelési tevékenység mellett az erdei úthálózatnak is gondját viselik, rendszeresen javítják a séta-, turista- és burkolt utak hibáit. Az ország erdőterületein minden pad, letelepedőhely, esőbeálló, tűzrakó hely, irányítótábla, számos emlékmű és kilátó az erdőterületet gondozó erdészeknek köszönhető. Új turistaút, lovaglóút vagy kerékpározásra kijelölt erdei út kialakítása, kijelölése előtt is gyakran az erdő gazdálkodója szerzi be a szükséges hatósági engedélyeket.

Jó hír a természetjáróknak, hogy a jövő évi turistaszezonra hazánk legkedveltebb turistaútja – az országos Kék kör – irányító- és jelzésrendszerében egyaránt megújul.

Ribiánszky Gergely
Pilisi Parkerdő Zrt.

Forrás: A Mi Erdőnk