Lapszemle

Kutyasétáltatás, csak pórázon!

Aki hűséges négylábújával járja a vadont, annak különös felelőssége és kötelessége gondoskodni arról, hogy kutyája se másokat, se az erdő állatait, természeti értékeit ne veszélyeztesse.

 

A kutyasétáltatás során ne feledkezzünk meg arról, hogy az erdő nem csak a miénk, a kutya nélküli természetjárók, gyerekek, kerékpárosok sokasága, sőt lovasok is szeretnék élvezni az erdő nyugalmát, a friss levegőt. A békés egymás mellett élés mindenki érdeke, és senki sem szeretné, ha kutyája a kirándulás áldozatává válna, vagy esetleg miatta szenvedne valaki balesetet.

Csak akkor induljunk kedvencünk társaságában az erdőbe, ha az megfelelően szocializált, s legalább engedelmességi alapképzésben részesült, így bármely kritikus helyzetben visszahívható, fegyelmezhető. Ám az erdőben a kutyát, bármily engedelmes is, soha ne engedjük el – folyamatosan legyen pórázon! A legkedvesebb kutya is ragadozó állat, melynek vadászösztöne bármely pillanatban megmutatkozhat. A vadat megérezve, kitartóan elkezdheti űzni, és kérdéses, hogy utána visszatalál-e hozzánk.

Ha megtörtént a baj, s eltűnt a kutya, egyedül semmiképp se induljunk azonnal keresésére. Türelmesen várjuk ott, ahol utoljára láttuk, mert a szagnyomot követve némi szerencsével visszatalál hozzánk. Ha ez mégsem így történik, haladéktalanul értesítsük a terület vadgazdáját.

Azt se felejtsük, hogy az erdőben csatangoló kutya az erdei állatoknak is szenvedést okozhat. Zavarja a nyugalmukat, és például az őzgidákat oly messzire űzheti, hogy anyjuk már nem talál rájuk, vagy éppen vemhes állatot kergetve vetélést idézhet elő. Fészkelési időben felzavarhatja a költő madarakat, kiáshatja a védett kisemlősöket a járataikból. De hüllők, kétéltűek is áldozatául eshetnek.

Ugyanakkor ebünk is veszélyben van, és nem csak amiatt, hogy elveszhet. A jelenlegi jogszabályok értelmében a vadász kilőheti, ha az emberre vagy hárítható el. De más szabadon eresztett vagy kóbor ebeknek is áldozatul eshet. Az erdő lakói közül a vaddisznók jelentik rá a legnagyobb veszélyt. Az üldözőbe vett vaddisznó gyakran szembeszáll a kutyával. Ha kedvencünk időben felismeri a veszélyt, felénk menekül. A vaddisznó így rank is veszélyes lehet. Előfordult már, hogy a malacait féltő, felbőszített vaddisznókoca a kutyáját menteni próbáló embert megsebesítette. De olyan is megesett, hogy az elengedett eb a szabályokat teljes mértékben betartó lovas lovát támadta meg. Az amúgy nyugodt ló hirtelen ugrással a fák közé menekült, a lovas pedig súlyos sérüléseket szenvedett. Nem mellesleg, a szabálysértési törvény szerint aki a felügyelete alatt álló kutyát természeti és védett természeti területen vagy vadászterületen – kivéve a vadászkutyákat és a szarvasgombát kereső kutyákat – póráz nélkül elengedi vagy kóborolni hagyja, szabálysértést követ el.

Ha tehát kutyával indulunk az erdőbe, mindig vezessük pórázon, s hasznos, ha ellátjuk láthatósági mellénnyel vagy nyakörvre szerelhető villogóval és egy bilétán a telefonszámunkkal.

Forrás: A Mi Erdőnk