Hírek

Milyen ételekkel induljunk kirándulni?

Milyen ételek segítenek bírni a strapát egy kiadós erdei sétán, kiránduláson, vagy túrán? A kellemes napokon szívesen indulunk kirándulni, túrázni, egy erdei vagy arborétumi sétára. A tiszta levegő és a mozgás persze hamar meghozza az étvágyunkat.

Ezért se induljunk el elemózsia nélkül, mert nem biztos, hogy találunk megfelelő harapnivalót útközben. Az éhezés és a megalkuvás pedig megcsorbítja a kikapcsolódás élményét.

Mozgás közben sokkal több kalóriát fogyaszt a testünk, mint nyugalomban. De ezt nem szabad úgy értelmezni, hogy akkor mindent szabad. A túlzott mértékben ingadozó, ugrándozó vércukorszint semmilyen körülmények között nem tesz jót a szervezetnek.

Ne tömjük tele táskánkat, zsebünket gyors szénhidrátokat tartalmazó nasikkal, inkább törekedjünk egészséges ételekkel egyenletesebb vércukorszintet tartani, mert ez az erőnlétünknek és a hangulatunknak is jobb lesz.

Mire figyeljünk?

Mivel több órán keresztül úton leszünk, olyan ételeket kell magunkkal vinnünk, amelyek hűtés nélkül is jól elvannak, könnyen szállíthatók, bármikor elfogyaszthatók.

Érdemes belekalkulálni, hogy korlátozott lesz a vízhasználat, az is előfordulhat, hogy egyáltalán nem találunk vizet. Ezért olyan ételekre van szükségünk, amelyek elfogyaszthatók szalvéta, kanál, villa, esetleg pálcika segítségével. A romlandó, mártogatós, könnyen szétpotyogó, morzsálódó ételeket fogyasszuk el inkább otthon.

Figyeljünk oda a folyadékbevitelre, mert az erőkifejtés miatt több vizet veszítünk, pláne melegben, illetve az emésztéshez is sokra van szükség. A vízhiány fejfájást, szédülést, erőtlenséget, okoz.

Mini frittata:

melegítsük elő a sütőt 190°C-ra. Egy tálban keverjünk csomómentesre egy csésze csicseriborsó lisztet, negyed csésze sörélesztőt, egy és egyharmad csésze ízlés szerint választott növényi tejet, egy teáskanál olajat, fél teáskanál sót, fél teáskanál őrölt fekete borsot és egy gerezd fokhagymát reszelve. Vegyítsünk a masszába két csésze tetszőlegesen választott, apró vágott zöldséget (pl.: hagyma, paprika, brokkoli, stb.) és gombát. Muffintepsinket béleljük ki, majd minden üreget félig töltve süssük a mini frittatákat 15-17 percig, amíg a szélük enyhén aranybarna lesz.

kirándulás

Vöröslencsés burger:

pulzálva dolgozzunk össze két csésze főtt vöröslencsét, negyed csésze finomszemcséjű zabpelyhet, egy evőkanál ketchup-ot, egy evőkanál citromlevet, egy-két gerezd fokhagymát, fél teáskanál sót és egy evőkanál füstölt, őrölt fűszerpaprikát. Keverjünk a masszába egy kisebb, apróra vágott vöröshagymát és formázzunk négy pogácsát. Egy tányérba szórjunk fél csésze lisztet és forgassuk bele óvatosan a pogácsák mindkét oldalát. Felforrósított, leheletvékonyan kiolajozott serpenyőben süssük közepes lángon a burgereket oldalanként 2-3 percig. Ízlés szerint választott zsemle, zöldségek és kencék felhasználásával készítsünk velük szendvicseket.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu