Hírek

Ritka szarvasok születtek Szegeden

Magyarországon csak a Szegedi Vadasparkban látható mezopotámiai dámszarvas (Dama mesopotamica), mely a múlt század közepére szinte teljesen kipusztult. Idén négy borjúval gyarapodott a hazai állomány.

Fotó forrása: Szeged Zoo facebook oldala

A világ egyik legritkább szarvasféléjéből most sem él több kétezer egyednél a világon, ezért is különleges az a négy borjú, mely a Szegedi Vadasparkban jött világra. A kis patásokat már a látogatók is megnézhetik – közölte a közösségi oldalán az állatkert.

A mezopotámiai dámszarvast a múlt század közepére kipusztultnak hitték, amikor is egy kisebb populációt fedeztek fel Iránban.

Ebből az állományból szállítottak pár egyedet a németországi Königstein im Taunus állatkertbe. Később ezekkel a szarvasokkal indult el a faj megmentése és visszatelepítése eredeti élőhelyére.

Mára Szegeden él a mezopotámiai dámszarvasok második legnagyobb állománya, ennél nagyobb egyedszámmal csak a német Opel Zoo büszkélkedhet.

A Közel-Keleten őshonos mezopotámiai dámszarvas többször is előfordul az ószövetségi történetekben, de említik úgy is, mint olyan vadon élő állat, ami nem tisztátalan, vagyis a zsidó vallási előírások szerint is fogyasztható.

A faj vesztét élőhelyük pusztulása, valamint a modern lőfegyverek megjelenése, ezzel vadászatuk hatékonyabbá válása okozta.

A mezopotámiai dámvad hasonló a Kárpát-medencében is élő európai dámvadhoz, régebben annak egyik alfajának tartották ma már azonban külön fajnak tekintik. A mérete valamivel nagyobb az európaiénál – tömege 50-70 kilogramm, testhossza másfél méter, viszont az agancsuk kevésbé „lapátos”. Elsősorban a sűrű növényzetű, erdős területeket kedveli – a Szegeden kialakított kifutó is ezt idézi -, ahol elbújhat ragadozói elől.

Forrás: MTI