A magas átlaghőmérséklet és az alacsony relatív nedvesség miatt kialakult aszályos időszak miatt jelentősen nőtt a tűzveszély. Emellett a lokálisan kissé szeles idő is hozzájárult a biomassza további szárításához.
A fokozott tűzkockázat alapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának (BM OKF) egyetértésével,
Tilos a tűzgyújtás a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében sem engedélyezett a tűzgyújtás. A korlátozás ideje alatt a kijelölt tűzrakóhelyeken is tilos tüzet gyújtani.

Illusztráció
Nem lehet eléggé hangsúlyozni a lakosság szerepét a tüzek megelőzésénél: az eldobott cigarettacsikk, vagy a belterületen gyújtott, magas lánggal égő tűz is okozhat bajt.
Nem kell azonban teljesen lemondanunk a szabadtéri sütögetésről: a gáz égőfej és a zárt tűzterű sütő-, főző-, melegítő eszközök használata ugyanis nem minősül tűzgyújtásnak, ha az megfelelő szikrafogóval van ellátva.
Az aktuális érvényben lévő tűzgyújtási tilalomról ide kattintva tájékozódhat.