Hírek

Hat déli vármegyében is tűzgyújtási tilalmat rendeltek el

Bár a hétvégén több, heves esőzésekkel kísért vihar is végigsöpört az országon, szombat óta tűzgyújtási tilalom van hat vármegyében.

A magas átlaghőmérséklet és az alacsony relatív nedvesség miatt kialakult aszályos időszak miatt jelentősen nőtt a tűzveszély. Emellett a lokálisan kissé szeles idő is hozzájárult a biomassza további szárításához.

A fokozott tűzkockázat alapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának (BM OKF) egyetértésével,

2024. június 22-tól tűzgyújtási tilalmat hirdet Baranya, Békés, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyékben. Ezenfelül a hatóságok fenntartják a tűzveszélyes időszakot Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékben, ahol már előző hét csütörtökön kihirdették a tilalmat.

Tilos a tűzgyújtás a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében sem engedélyezett a tűzgyújtás. A korlátozás ideje alatt a kijelölt tűzrakóhelyeken is tilos tüzet gyújtani.

Illusztráció

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a lakosság szerepét a tüzek megelőzésénél: az eldobott cigarettacsikk, vagy a belterületen gyújtott, magas lánggal égő tűz is okozhat bajt.

Nem kell azonban teljesen lemondanunk a szabadtéri sütögetésről: a gáz égőfej és a zárt tűzterű sütő-, főző-, melegítő eszközök használata ugyanis nem minősül tűzgyújtásnak, ha az megfelelő szikrafogóval van ellátva.

Az aktuális érvényben lévő tűzgyújtási tilalomról ide kattintva tájékozódhat.

Forrás: Nébih