Hírek

Mától tilos tüzet gyújtani két vármegyében

Az elmúlt napokban berobbant kánikula miatt nő az erdőtüzek kockázata, ezért Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékben a hatóságok tűzveszélyes időszakot hirdettek.

Az elmúlt időszak magas átlaghőmérséklete és az alacsony relatív nedvesség kiszárította a felszínen lévő elhalt növényzetet, leveleket és kisebb ágakat.

Az érintett vármegyékben pedig nem volt jelentős csapadék, mely átáztatta volna a felszíni biomassza (élő és holt szerves anyagok tömege) szintjét.

Az egyébként is tűzveszélyes, azaz magas statikus kockázatú állományokban jelentősen nőtt a tűzkockázat. Emellett magas az ugrótűz potenciál, amikor a légörvények és légáramlatok segítik a zsarátnokok terjedését. Ezzel drasztikusan nőhet a tűz terjedésének esélye. Komoly esélye van a koronatüzek kialakulásának is. Az előrejelzések szerint továbbra is nagyon magas napi átlaghőmérséklet és számos napsütéses óra várható.

A fokozott tűzkockázatot mérlegelve, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának egyetértésével, 2024. június 20-tól tűzgyújtási tilalmat rendelt el Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékben.

A Nébih arra is felhívta a figyelmet, hogy a lakosság sokat tehet a tüzek kialakulásának elkerülésében:

a cigarettacsikkeket ne dobják ki a gépkocsiból, ugyanis azok felgyújthatják az útmentén található növényzetet. Ezenfelül belterületen is tartózkodjanak a nagy lángmagasságú tüzek gyújtásától, mert a füsttel felszálló égő zsarátnokok akár több száz méterre is tüzet okozhatnak.

A tűzgyújtási tilalom idején a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében egyaránt tilos tüzet gyújtani. A korlátozás ideje alatt a tűzgyújtás szintén nem engedélyezett a kijelölt, kiépített erdei tűzrakóhelyeken sem.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról a www.erdotuz.hu-n olvashatnak információkat az érdeklődők.

Forrás: Nébih