Hírek

Hasznos állatok és haszonállatok a permakultúrás kertben

A permakultúrás rendszer diverz, vagyis sokszínű és sokféle fajból áll, amibe beletartoznak nemcsak a számunkra kedves növények, de az állatok is, mert fontos szerepük van az energia és az anyag körforgásában. Ők a fogyasztók, a lebontók.

A teljes körforgásban a termelők a növények, ezt követik a fogyasztók, vagyis az ember és az állatok, majd a lebontók – ahol főleg a talajban élő rendkívül sokszínű faunára gondolunk. A permakultúrás és az ökoszemléletű kertben nagy változást hoz az állatok jelenléte, sok esetben szabályozó funkciót is betöltenek, részben a fogyasztásukkal (pl. ragadozók), vagy a növények szaporodásának elősegítésével (pl. a beporzók).

Az állatok jelenléte a tápláléklánc teljes folyamatában hasznos a gazdálkodó számára, mert a természetes biológiai ciklusokban és a ciklusok záródásában fontos feladatuk van.

Szemléletes példa erre a talaj élő rendszerének működése, ahol a termelők és a lebontók diverz rendszerének működése elősegíti a talajtermékenység és a jó talajszerkezet kialakítását. A fajdiverzitás elősegíti az egyensúlyi állapot megteremtését a kertben, különösen, ha a permakultúrás rendszerünkben a fajgazdagsággal együtt a hasznos kapcsolatok is kialakulnak.

permakultúra

Virágzó tápnövények és haszonnövények a permakultúrás kertben

Mi a helyzet a rovarokkal?

A permakultúrás szemléletű kertben a nagyfokú diverzitás megjelenésével és a kert hasznos kapcsolatainak kialakulásával a rovarfajok egymást szabályozó rendszere is kialakul. Mivel rovarölő szerek nem korlátozzák a számunkra hasznos (pl. katica, zengőlégy, ragadozó poloska, fürkészdarazsak) rovarok megjelenését, tevékenységük fokozódik.

A kártevők elterjedésével a hasznos fajoknak, a ragadozóknak és a parazitáknak is felszaporodik a népessége a nagyobb táplálékbőség miatt.
zengőlégy

Zengőlégy szamócán, nemcsak ragadozó lárvája hasznos, de a beporzásban is részt vesz számos zengőlégyfaj

A hasznos élő szervezetek találékonysága és életrevalósága határtalan. A ragadozó zengőlégyfajok a levéltetű-kolóniák közelébe helyezik el kora tavasszal tojásaikat, hogy a kikelő lárvák azonnal táplálékhoz jussanak.

Forrás: Kerti Kalendárium