Hírek

Miért gyűjtögetik a sünök a szagokat?

A sünök napközben rejtőzködő, magányos életmódot folytató, magukat tűhegyes, keratinnal merevített szőrszálakkal védő állatok. Naplementétől hajnalig aktívak, addig bóklásznak és keresnek maguknak rovarokat, puhatestűeket, gyümölcsöket, gombákat...

És ha nem lenne elég különös a megjelenésük és a viselkedésük egyébként is, van egy rettentően különös szokásuk, ami első látásra talán kicsit ijesztő lehet, mégis magával ragadó élmény megfigyelni.

A sünök igazi ínyencek. A legnagyobb elégedettséggel majszolják el a különféle ropogós bogarakat, lédús lárvákat, étvágygerjesztő férgeket, szóval minden ehetőt, amit a földön találnak. A vegyszermentes kertek szorgalmas tisztogatói. Viszont a rovarirtószerek használatával elvesszük a kenyerüket, a csigaölő szerek pedig közvetlenül és közvetetten is veszélyt jelentenek rájuk. Tehát ha azt szeretnénk, hogy meglátogassák a kertünket, ajánlott mellőznünk az agresszív irtószerek használatát, kutyáinkat pedig jobb, ha magunkkal visszük éjszakára a házba. Akkor talán hozzánk is betérnek, és megfigyelhetjük őket saját szemünkkel szuszmorgás, motoszkálás, táplálkozás közben. És ha szerencsénk van, még elkaphatjuk azokat a pillanatokat is, amikor éppen önkenést végeznek.

sün

Illusztráció

Ez valami új, ez izgalmas

Egyetlen éjszaka alatt táplálékkeresés közben 1-2 kilométernyi területet is bejárhatnak, és bizony eközben találkozhatnak olyan szagokkal, ízekkel, amikkel még soha. Tehát bármi, ami az újdonság erejével hat rájuk és felkelti az érdeklődésüket, kiválthat belőlük egy különleges reakciót. Amikor megízlelnek valami újdonságot, a nyelvükkel csettintgetve felhabozzák a nyálukat, kitekerednek és felnyalják a mintát a tüskéikre. Ha nagyon elvarázsolja őket a szerzemény, hosszú pillanatokig-percekig foglalatoskodnak a nyalakodással elmerülten koncentrálva, és akár több helyre is felhordják, körös-körül beborítva a hátukat.  Táplálékok és megnyalogatott, vagy megrágcsált ehetetlen anyagok is lázba hozhatják őket, sőt érdekes módon kizárólag a levegőből „levadászott” szagok hatására is megtörténik. Valójában arra is vannak bizonyítékok, hogy ha kedvük úgy tartja ugyanazt az anyagot többször is felkenhetik magukra.

Az önkenés gyakoribb fiatal korban, mivel akkor még sokkal több az ismeretlen íz és illat, de az idősebb sünik sem tagadják meg maguktól ezt az örömöt. Egy belga tanulmány szerint a hímek gyakrabban kenik magukat, mint a nőstények, és a tinédzser korú hímekre volt legjellemzőbb.

Az általuk megfigyelt események 35%-a kapcsolódott fiatal hímekhez, 18%-a fiatal nőstényekhez, 8%-a felnőtt hímekhez és csak 4%-a felnőtt nőstényekhez. Az időszakot tekintve pedig a július kínálta a legtöbb és legizgalmasabb felfedeznivalót a süniknek.

Mi célból gyűjtik a sünök szagmintákat?

A kutatók számos elméletet gyártottak a bizarr viselkedés megmagyarázására, de nyilván emberfejjel gondolkodva nem olyan könnyű kitalálni a sünik tetteinek mozgatórugóit. A következő ötletek merültek fel eddig:

sün állatjólét sünök

Forrás: magyarmezogazdasag.hu