Hírek

Ismét akcióban a gibraltári kardszárnyú delfinek

Idén májusban újabb jachtot süllyesztettek el a játékos kedvű hatalmas delfinek. A tengerek farkasainak is hívott ragadozók rendkívül intelligensek, azonban egyelőre nem sikerült megfejteni a különös viselkedés mögött álló okokat.

A legutóbbi támadásban egy 15 méter hosszú jacht süllyedt el a marokkói vizekben, a kétfős legénységet sikerült kimentenie egy arra járó olajszállítónak. Az elmúlt években több hasonló eset is történt a régióban, az állatok tavaly még egy vitorlásversenyt is megzavartak, és a szokatlan viselkedés már az északi-tengeri állománynál is megjelent – írja a 24.hu.

Spanyolország közlekedési és környezetvédelmi minisztériuma, valamint a spanyol kereskedelmi tengerészet május 14-én közleményt adott ki, amelyben arra szólították fel a vitorlásokat és a kisebb motorcsónakokat, hogy május és augusztus között óvakodjanak a kardszárnyúaktól.

A szakértők egyelőre nem tudják, mi áll az állatok viselkedésének hátterében. Alfredo Lopez Fernandez, az Atlanti Orka Munkacsoport tagja és az Aveirói Egyetem munkatársa szerint az interakciók többsége ártalmatlan, és

csak 100-ból egy, a területen elhaladó hajót érintenek. A támadások kifejezetten a vízi járművek ellen irányulnak, emberekre nem.
kardszárnyú delfin matriarcha család menopauza

Illusztráció

Forrás: 24.hu