Hírek

Királynői lakó az erdőben

Az erdőt járó szakemberek hozzá vannak szokva, hogy munkájuk során gyakran találnak erdei kincseket, belebotlanak egy-két különleges természeti csodába.

„Nem ritka, hogy egy terepi bejárás során hullott agancs, gomba, érdekesebb formájú letört faág kerül utunkba. Természetesen az erdő lakóival is lehet találkozni ilyenkor, különösen a tavaszi, nyár eleji időszakban nagyobb az esélye, hogy a szerencsés erdész pár napos őzgidával, pelyhes madárfiókával, vagy játszadozó rókakölykökkel találkozik.

Fotó: Laczkó András

Különös szerencse érte a napokban nyírturai kerületvezető kollégánkat, Laczkó Andrást, aki gyérítésjelölés közben földről felburranó madarat pillantott meg, a földön pedig megtalálta a madár fészkét is.

Vannak ugyan őshonos, földön fészkelő madaraink az erdőben, ennek a fajnak a költése különlegesnek számít. Erdész kollégánk ugyanis erdei szalonka fészekre, és benne négy tojásra bukkant, ami igen ritkának számít Magyarországon.

Ez a faj ugyanis – bár tavasszal és ősszel is átvonul a Kárpát-medence területén – főleg hazánktól északkeletre fészkel. Szórványosan vannak ugyan fészkelési adatok az ország területéről, bizonyított fészkelése eseményszámba megy az ornitológusok között.

Az erdei szalonka vadászható vadfaj, jelenleg vadászati idény nélkül. A magyar erdészek-vadászok szívében mindig előkelő helyet foglalt el elegáns megjelenésével és élménydús, tavaszi húzáson történő vadászatával, ezért az „erdő királynőjeként” emlegetik.

Jelenleg az Országos Erdei Szalonka Monitoring program keretén belül önkéntesek segítségével kutatják a tavaszi vonuláskor tapasztalható állománynagyságot, így a fészek megtalálását jeleztük az Országos Magyar Vadászkamarának is.

Fotó: Fluck Dénes

A fészek környezetét megjelöltük, és erdőgazdálkodási munkáinkat úgy szervezzük, hogy a költés biztosítva legyen. Konzultálva a madárfaj hazai kutatóival, 10-14 nap múlva várható a fiókák kikelése, amikor kísérletet teszünk majd, hogy Petrilláné Bartha Enikő, erdei iskolánk vezetője meggyűrűzze a fiókákat. Ez várhatóan nem lesz egyszerű, mivel a fiókák rendkívül jól rejtőzködnek az erdei talajon, de egy fegyelmezett, pórázon tartott vadászkutyával  – ami anélkül jelzi a madarak hollétét, hogy bennük kárt tenne – reményeink szerint eredménnyel járunk. Ez a művelet néhány percet vesz igénybe, a madarak életére nincs hátrányos hatással, ugyanakkor segítené a madárvonulás kutatását. Magyarországon 1908-tól mindössze 15 (!)  fiókát tudtak a szakemberek meggyűrűzni, így a Nyíregyházi Erdészet munkatársai is izgatottan várják a nagy napot”– tájékoztatott Szokolovszki Géza, a NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészet igazgatója.

Forrás: NYÍRERDŐ Zrt.