Hírek

Újabb három megyében rendeltek el tűzgyújtási tilalmat

Az elmúlt napok tartósan meleg és csapadékmentes időjárása miatt 2024. április 9. keddtől tűzgyújtási tilalom lép életbe Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyékben.

Hajdú-Bihar vármegyével együtt már négyre emelkedett a tilalommal érintett térségek száma – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőn.

Közölték: a napos és nyári jellegű tavaszi időjárás kiszárította a könnyű holt biomasszát az erdőkben, valamint az erdőkkel szomszédos területeken.

Az alföldi talaj is kiszáradt, az erdőtársulásokban a lehullott nyárfa virágzat szintén növeli a tűzterjedés sebességét. A száraz biomassza miatt már kisebb szél vagy lejtőhatás esetén is gyorsan terjedő tűz alakulhat ki, és megnő a tüzek intenzitása.

A felszíni tüzek például akár 15-30 méteres lángmagasságú koronatűzzé fejlődhetnek.

Az érintett vármegyékben tilos a tűzrakás a kijelölt, kiépített erdei tűzrakóhelyeken is

A következő napokban nem várható olyan mennyiségű csapadék, amely csökkentené a tűzkockázatot. A fokozott veszélyt figyelembe véve a Nébih, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának egyetértésével fokozottan tűzveszélyes időszakot rendel el Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyékben. Emellett továbbra is fenntartja a tűzgyújtási tilalmat Hajdú-Bihar vármegyében.

A Nébih a lakosság fokozott elővigyázatosságát kéri a tűzveszélyes időszak alatt.

Ügyelni kell arra, hogy ne dobják ki a cigarettacsikkeket a gépkocsiból, ugyanis azok hamar meggyújthatják az útmenti növényzetet. Belterületen is érdemes elkerülni a nagy lángmagasságú tüzek gyújtását, mert az égő zsarátnokok – a füsttel felszállva – több száz méterre is tüzet okozhatnak.

Fontos tudni, hogy a tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében. A korlátozás ideje alatt szintén nem engedélyezett a tűzrakás kijelölt, kiépített erdei tűzrakóhelyeken sem – olvasható a tájékoztatóban.

Forrás: MTI