Hírek

Kardszárnyú delfinek süllyesztettek el egy jachtot

Gibraltár környékén már évek "szórakoznak" a kisebb hajókkal az állatok. A támadásokért ugyanaz a néhány egyed felelős. Eddig főként a kormánylapátokat rongálták meg, ez az első eset, hogy egy jacht el is süllyedt miattuk.

Az „áldozat” egy lengyel jacht, melyet az állatok negyvenöt percen keresztül ostromoltak, mielőtt végül elsüllyedt – írja 24.hu a Poland-24-re hivatkozva.

Illusztráció

A Grazie Mamma október 31-én hajózott a partok mentén, amikor egy csapatnyi gyilkos bálna vette körbe. Az állatok rátámadtak a hajóra, és majdnem egy órán át nem is engedték útjára, végül olyan súlyos károkat okoztak a járműben, hogy az elsüllyedt. A hajó tulajdonosa, Lech Lewandowski szintén a fedélzeten volt, őt és a hajón tartózkodókat a parti mentők és a marokkói haditengerészet segítségével sikerült épségben evakuálni a hajóról, és a spanyol partokra vitték őket.

A tulajdonos szerint a hajó kifejezetten úgy lett tervezve, hogy szélsőséges körülményeket is kibírjon, a gyilkos bálnák támadása tönkretette a jachtot.
Ez a jelenség egyáltalán nem új keletű, az első támadást 2020-ban jegyezték fel a tudósok. Abban az évben 52 incidensről érkezett jelentés, melyek közül némelyiknél megsérült a kormánylapát. Ez a szám 2021-re már 197, míg 2022-re 207-re nőtt. A támadásokat vezető Fekete Gladisként ismert nőstény 2020-ban olyan sérüléseket szenvedett, melyről a tudósok azt feltételezik, egy hajóval történt ütközés okozta. Ez lehet a viselkedés kiváltó oka.
Forrás: 24.hu