Hírek

Az állatok jobban félnek az emberi hangoktól, mint az oroszlánüvöltéstől

Egy dél-afrikai tanulmány meglepő dolgot fedezett fel: a vadonélő állatok jobban tartanak az emberek hangjától, mint a csúcsragadozó oroszlánokétól.

A Krüger Nemzeti Park itatóhelyein a tudósok többféle hangot játszottak le, hogy megtudják, hogyan reagálnak rá az ott élő állatok. Az emberi beszéd, melyet felhasználtak egy normál társalgási hangnem volt olyan nyelveken, melyet a környéken élők leggyakrabban használnak.

Az állatok 95 százaléka azonban pánikszerűen menekült ennek hallatán, szemben az oroszlánok morgásával és üvöltésével, mely nem váltott ki ilyen látványos reakciót.

A kísérlet során a tudósok feljegyezték, hogy egyes állatok, például az elefántok nemhogy nem ijedtek meg, de megkísérelték megtalálni a nagymacskák hangjának forrását is.

A tanulmány eredményeiből arra következtethetünk, hogy az antilopok, zsiráfok, leopárdok, varacskosdisznók és egyéb fajok megtanulták, hogy ez emberrel kontaktusba kerülni igen veszélyes, ezért igyekeznek elkerülni azt. Ez a félelem azonban nem csak a Krüger Nemzeti Parkban van jelen, hanem a világon szinte mindenhol kimutatható: a vadállatok jobban tartanak az embertől, mint bármilyen ragadozótól.

A jelenség nagy kihívás elé állítja a szafari turizmust, amikor is a látogatók maguk riasztják el azokat az állatokat, melyeket szeretnének meglátni. Dr. Liana Zanette, a tanulmány egyik szerzője a BBC-nek elmondta: „A ragadozók vadásznak a prédájukra, ami nyilvánvalóan csökkenti azok számát, azonban egy korábbi tanulmányban már bemutattuk, hogy már a ragadozó által keltett félelem is csökkenti a prédaállatok mennyiségét.”

„Az általunk (emberek) által a vadonélő állatokban keltett keltett félelem mérése, mérséklése és kordában tartása olyan kihívásokat és lehetőségeket rejt magában, amelyeket a természetvédelmi tervezés és a védett területek kezelésének szerves részeként kellene kezelni.”

Az eredmények lehetőséget adnak arra is, hogy megvédjék az ezekben az ökoszisztémákban élő veszélyeztetett fajokat. Az emberi hangok, ha megfelelően használják őket, segíthetnek az illegális orvvadászat elleni védekezésben.

„Olyan kísérletekben is részt veszünk, amelyekben azt teszteljük, hogy elriaszthatjuk-e az orrszarvúakat az orvvadászat gócpontjaitól” – tette hozzá.

Forrás: BBC