Hírek

Kifejezetten jól eredménnyel zárt Magyarország

Az elmúlt hétvégén megrendezett Európai Madármegfigyelő Napokon hazánk a megszokott módon jó eredménnyel zárt. Idén egy első, egy második és egy negyedik helyezést értek el a hazai megfigyelők.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) koordinációjával összesen 161 magyarországi helyszínen zajlott madármegfigyelés (1. helyezés), közel 2500-an vettek részt (2. helyezés) a programokon és majdnem 200 ezer madarat figyeltek meg a résztvevők (4. helyezés) az országhatárokon belül – olvasható az MME sajtóközleményében.

A Qubit által is összegzett adatok szerint a leggyakrabban megfigyelt madárfajok Magyarországon a seregély, a tőkés réce és a nyári lúd voltak. Nemzetközi viszonylatban az apácalúd, az örvös galamb és a seregély fordult elő legtöbbször a megfigyelés időszakában.

A leggyakrabban megfigyelt madárfajok Magyarországon a seregély

A legtöbb madarat, közel másfél milliót Finnországban regisztráltak, Svédországban majdnem 1 milliót, Hollandiában pedig 340 ezret figyeltek meg. A legtöbb résztvevő mégsem ezekben az országokban volt, hanem Görögországban, ahol 3 ezren csatlakoztak a programhoz.

A rendezvényhelyszínek számát tekintve Magyarország (161) Hollandiát (140) és Belgiumot (81) is túlszárnyalta. Összességében pedig, az elmúlt évekhez hasonlóan szép eredményeket ért el a nemzetközi összehasonlításokban is.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu