Hírek

Ma van az állatok világnapja

Az 1931-ben Firenzében megtartott környezetvédelmi konferencia nyilvánította október 4-ét – Assisi Szent Ferenc, az állatok és a természet védőszentjének emléknapját – az Állatok Világnapjává.

Ez a nap az állatok védelmére és az élővilág sokszínűségének fontosságára hívja fel a figyelmet.

Fotó: Fekete István

Manapság a vadon élő állatfajokat – az élőhelyeik pusztulása mellett – leginkább a határokon átnyúló, illegális kereskedelem veszélyezteti, amely fajok tömegének kipusztulásáért felelős, óriási gazdasági károkat okoz, és a Föld egyes régióinak biztonságát is veszélyezteti.

Ez nemcsak a természetre, a biológiai sokféleségre, a védett fajokra és az élőhelyekre jelent fenyegetést, hanem a társadalmunkra is.

A veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok megőrzésének és védelmének egyik legeredményesebb eszköze egy nemzetközi természetvédelmi egyezmény, az idén 50 éves CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora – Egyezmény a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről), amely a hatálya alá tartozó fajokat egy rendkívül hatékony módszerrel, a velük folytatott kereskedelem szabályozásával védi.

A CITES-nek köszönhetően az elmúlt 50 évben számos – a kereskedelem által veszélyeztetett – állat és növényfajt sikerült megóvni a kipusztulástól.

A CITES 50. évfordulójának egyik kiemelt célja felhívni a figyelmet arra a tevékenységre, amit az egyezmény a vadon élő állatok és növények védelme érdekében végzett, ugyanakkor arra is, hogy ezt a munkát folytatni kell, és nagyobb hangsúlyt kell fordítani az illegális kereskedelem felszámolására világszerte. Ehhez az országok, az érintett hatóságok, a vadon élő fajok védelmével foglalkozó szervezetek, valamint a társadalom szoros együttműködésére van szükség, amely alapvető fontosságú az egyes természetvédelmi intézkedések sikeréhez, és általában az állatok hatékony védelméhez egyaránt.

Forrás: Agrárminisztérium