Hírek

Ausztrália feladta a varroa elleni küzdelmet

A múlt héten Ausztrália feladta az inváziós varroa atka elleni küzdelmet, mely világszerte a mézelő méhek populációi számára a legnagyobb veszélyt jelenti.

Az elkeseredett küzdelem során 2022 júniusa óta (ekkor találták az első fertőzött családot) több, mint 14 ezer fertőzött méhcsaládot pusztítottak el, melyben kimutatták ezt az apró parazitát. Múlt hét szerdán azonban a kormány elismerte, hogy a 64 millió dolláros tervük a varroa megfékezésére csődöt mondott, ezért inkább arra kérik a méhészeket, készüljenek fel az együttélésre a parazitára – írja a Phys.org.

Egy közleményben azt írták:

„Az új észlelések legutóbbi ugrásszerű növekedése egyértelművé tette, hogy a varroa atka-fertőzés szélesebb körben elterjedt, és régebb óta jelen van, mint azt először gondoltuk.”

Ausztrália volt az utolsó jelentős méhészkedő ország, mely sikeresen tartotta távol ezt a kártevőt.

Saul Cunningham, az Ausztrál Nemzeti Egyetem ökológusa szerint a varroa-fertőzés a beporzástól függő mezőgazdasági ágazatokban is kárt tesz majd.

Az ausztrál őshonos méhek ellenállónak bizonyultak a varroa atkával szemben, azonban jelenleg a méztermelés vagy a mezőgazdasági beporzás szempontjából sincs semmilyen jelentőségük.

Egy őshonos ausztrál beporzó, a kék méh

Volker Herzig, a Napfény Part Egyetem kutatója szerint az „utolsó szög a koporsóba” egy kormányzati döntés volt, amely lehetővé tette a méhészek számára, hogy méhcsaládjaikat az államhatárokon túlra szállítsák, hogy segítsenek a beporzásban.

Évente mintegy 270 000 méhcsaládot szállítanak be Victoria államba, hogy beporozzák a mandulaültetvényeket – ez az éves vándorlás a „legnagyobb állatmozgás” Ausztráliában.

Herzig szerint Ausztráliának „most végleges megoldásokat kell találnia méhcsaládjaink kezelésére”, amit „a világ legtöbb országa” már évek óta megtesz.

James Dorey, a Flinders Egyetem méhkutatója szerint a kormány döntése „eléggé sokkoló” volt.

„Ennek a döntésnek a hatásai még évtizedekig érezhető lesz abban, ahogy a méhészek a családjaikat kezelik, vagy a gazdák a növényeik beporzását intézik” – mutatott rá. Szerinte

a jövőben a gazdák nem támaszkodhatnak a kivadult háziméhek által végzett passzív beporzásra.
Forrás: Phys.org