Hírek

Termesznek álcázza magát az újonnan felfedezett bogár

Új bogárfajt fedeztek fel Észak-Ausztrália talaja alatt. A holyvafélék családjába tartozó bogár a termeszbogarak megjelenését imitálja.

A bogár olyan trükköt vet be a könnyebb élelemszerzés érdekében, hogy meghosszabbítja hasát, amivel a termeszekre jellemző testfelépítést alakít ki magának, ezzel megtévesztésig hasonlít a termeszbogarakra. Mivel a bogár szájszerve apró, ahogy a testének többi része is (a megnövelt bábszerű has ellenére), így voltaképpen élelmet koldul az igazi termeszektől, de nem fogyasztja el azok lárváit és tojásait, írja az új fajt publikáló folyóirat.

A meghosszabbított hassal a termeszekre jellemző alakot képes ölteni

Az álcázás az avatatlanoknak feleslegesnek tűnhet, hiszen a termeszek vakok, azonban kifejezetten jól tájékozódnak tapintás útján. Az új faj viszont nemcsak testméreteit igazította a termeszekéhez, hanem azok által termelt egyedi kutikuláris kémiai anyagot is kiválasztja, valamint felveszi. Ezzel tökéletesen beépül a termeszkolóniákba.

A dolgozó termeszek a kolónia többi kasztjának emésztett táplálékából élnek, ebből pedig a befurakodó, önmagát álcázó bogaraknak is jut bőven. A tanulmány szerint, ha az újonnan felfedezett bogárfaj egyszer már bejutott a termeszfészekbe, táplálékuk egy életen át biztosított a valódi termeszek szorgos munkájának köszönhetően.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu